Den 26 maj hålls val till EU-parlamentet.
Senaste gången vi fick chansen att vara med och forma EU-parlamentets sammansättning var valdeltagandet 51 procent, vilket är den högsta siffran hittills.
Själv har jag röstat i samtliga EU-val. Då räknar jag även med folkomröstningarna om medlemskap och deltagande i den monetära unionen (EMU).
Jag röstade nej i de två sistnämnda. Men det är ingen ursäkt för att avstå från att rösta i detta val.
Jag tillhör gruppen EU-skeptiker. Vi är en minskande skara om man får tro opinionsundersökningarna om svenskarnas attityd till EU.
Jag tillhör gruppen EU-skeptiker. Vi är en minskande skara om man får tro opinionsundersökningarna om svenskarnas attityd till EU. Det verkar som om de traditionellt EU-skeptiska partierna har läst samma undersökningar eftersom de inte längre driver frågan om ett svenskt utträde.
Jag förespråkar, för övrigt, inte heller någon form av ”Swexit”. Min kritik gäller främst det demokratiska underskottet och byråkratiseringen i dess följd. EU ska styras enligt den så kallade subsidiaritetsprincipen. Men jag tycker att vi dagligen ser exempel på EU-beslut om den ena småsaken efter den andra. Jag är också kritiskt till de murar som byggs mot världen utanför.
De starkaste EU-kritiska rösterna i Europaparlamentet kommer inte från dem som eftersträvar mer demokrati och öppenhet mot omvärlden. Vi kan se en växande konservativ rörelse med starka nationalistiska inslag i många av EU:s länder. Det är värderingar som står i direkt motsats till de tankar som EU bygger på.
Jag stödjer EU:s mål om att jämna ut de sociala och ekonomiska skillnaderna i Europa. Jag ser också mycket positivt på den fria rörligheten för människor. Jag har mina ”issues” med de övriga tre ”friheterna”, men EU är inget smörgåsbord där man bara kan välja ut de ”göttaste” bitarna. Det sista är något som britterna nu bittert får erfara när de försöker hitta en överenskommelse med EU.
Utvecklingen i EU är mycket allvarlig. EU grundades en gång i tiden som en motkraft till de förödande konsekvenser som nationalismen orsakat under 1900-talet med två världskrig som följd.
Det stundande valet handlar inte om Sveriges väl, din eller min plånbok, eller ens de vallöften som partierna för fram. Valet handlar mer om värderingar och människosyn.
Hur vill vi se Europa utvecklas?
Jag arbetar för ett rödare EU som minskar klyftorna mellan människor och länder.
Daniel Ådin (S), Skellefteå kommunfullmäktiges andre vice ordförande