Antalet företag som utför rot-tjänster fortsätter att minska.
När regeringen aviserade att den skulle sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent menade vi att det skulle slå oerhört hårt mot företagen och jobben i branschen.
Redan i februari visade det sig att 4 500 färre företag utförde rot-arbeten jämfört med februari 2015. Hur många personer som har fått sluta sina anställningar vet vi inte ännu, men signalerna vi har fått från våra medlemmar talar sitt tydliga språk; när inte jobben kommer in går det heller inte att behålla anställa.
Nya siffror från Skatteverket visar att trenden tyvärr håller i sig. Antalet företag som utför rot-tjänster minskar i rasande takt. 21 973 företag utförde rot-tjänster under mars månad 2016 jämfört med 28 676 i mars 2015 – en minskning med 6 703 företag eller 23 procent.
Jämför vi de två senaste månaderna för 2016 ser vi att i februari 2016 utförde 22 548 företag rot-tjänster vilket gör att ytterligare 575 företag har slutat arbeta med rot på bara en månad.
Minskar antalet utförare för att marknaden är mättad?
Nej, även antalet köpare minskar rejält från februari till mars. Nästan 16 900 kunder, en fjärdedel av alla köpare, har slutat att köpa rot-tjänster och vi kan bara spekulera i om de på något sätt i stället köper tjänsterna svart av oseriösa konkurrenter till rot-företagen.
I Västerbottens län har rot-tjänster under 2015 köpts av 31 702 personer för 454 260 048 kronor från totalt 1 375 företag. I Västerbottens län har rot arbeten gjort att 541 människor fått gå till jobbet varje dag och med ett arbete på heltid försörjt sig själva, sin familj och bidragit med skattepengar till samhällets kostnader för bland annat vård, skola och omsorg.
Dessa pengar kommer nu inte samhället till nytta och frågan är vad som händer när de här personerna inte längre har ett jobb att gå till?
För utan att överdriva kan vi konstatera att rot medfört att en bransch som länge brottats med problem med svartarbeten nu är nästan helt vit. Våra medlemmar säger att med rot fick de knappt några förfrågningar om att utföra jobben svart, men att de sedan avdraget sänkts ständigt får förfrågningar från kunderna om det.
Nu är risken att våra medlemsföretag får konkurrens av mindre seriösa aktörer som utför jobbet svart och inte bidrar till samhället.
Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretag med mindre än 50 anställda och det är i de företagen som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns. Hur det går för Sverige och för Västerbottens län och dess kommuner avgörs i hög grad av hur det går för de små företagen.
Vi vill därför att rot-avdraget återställs till minst tidigare nivå och att regeringen ser till att det blir lättare att anställa och underlätta för företagen så att jobben blir fler, inte färre.
Torbjörn Halvardsson
regionchef Företagarna Västerbotten
För utan att överdriva kan vi konstatera att rot medfört att en bransch som länge brottats med problem med svartarbeten nu är nästan helt vit.