WHO:s nya rapport visar att köttskatt behövs

Debatt. En köttskatt ökar både statens inkomster och minskar kostnaderna vilket gör den till en synnerligen rimlig politisk åtgärd.

Not Found2015-11-09 17:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världshälsoorganisationen WHO listade för en tid sedan processat kött som cancerframkallande.

Det är första gången som ett så kallat livsmedel blir placerat på listan över säkert cancerframkallande ämnen där även cigaretter och asbest finns.

Och förra veckan lanserade Havsmiljöinstitutet en ny rapportsom förespråkar köttskatt för att minska köttkonsumtionen i syfte att bekämpa övergödningen av haven.

Nu är det rätta ögonblicket inne för riksdagen att våga gå emot köttindustrin och införa en köttskatt av hälso- och miljöskäl.

Dagens Industris ledare ” Hög tid för köttskatt” (26/10 2015) hävdar att kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner globalt nästan är lika starka som oljeindustrins och om de inte hade funnits skulle vi ha kört elbilar och varit vegetarianer redan för 40 år sedan.

Det antagligen en korrekt analys. Samhället har länge haft synnerligen rationella skäl för att med politiska åtgärder stimulera övergången till ett växtbaserat samhälle, utan att för den skull ha gjort det. Men nu har två nya rapporter kommit som underlättar för riksdagen att äntligen börja agera.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut(IARC) kommit fram till att konsumtion av processat kött – som korv och skinka – markant ökar risken för tjock- och ändtarmscancer.

Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre cancerrisk. Risken ökar även för cancer i bukspottskörteln och i prostatan. Även rött kött ökar sannolikt risken för cancer. WHO uppmanar därför kraftfullt till en minskad köttkonsumtion för folkhälsans skull.

Havsmiljöinstitutets nya rapport – ”Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön” – visar varför köttätande är en viktig orsak till övergödningen av haven.

Det beror på utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor. Det leder till ökade växtplanktonmängder, algblomningar och syrebrist i djupvattnet vilket gör att stora områden ödeläggs då bottendjur och fiskar försvinner.

Styrkan i kopplingen mellan animaliekonsumtion och gödselutsläpp av kväve och fosfor från jordbruket framgår av att över 70 procent av Sveriges jordbruksmark utnyttjas för foderproduktion. I dag är omkring 15 procent av Östersjöns botten död och risken för att bottendöden fortsätter att breda ut sig är betydande.

Sveriges statskassa är i stort behov av påfyllning. En vegetarisk samhällsomställning minskar kostnaderna för sjukvård och miljöförstöring.

En köttskatt ökar både statens inkomster och minskar kostnaderna vilket gör den till en synnerligen rimlig politisk åtgärd.

Jonas Paulsson Köttfri måndag 18541236

Läs mer om