Replik på Östen Isakssons och Olle Lundqvists debattartikel ”Allt riskerar sluta med ett magplask” publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 27 januari 2016.
Allt riskerar sluta med ett magplask. Så lyder rubriken på ett debattinlägg i Norran ( 27/1 2016).
Visserligen kan magplask vara smärtsamma. Men jag vill hellre varna för ett allvarligare problem i badmiljöer; att hoppa i utan att se sig för. Debattörerna Östen Isaksson och Olle Lundqvist från Skellefteå kanotklubb bygger nämligen sina argument, till stora delar, på fördomar och synpunkter från ett fåtal särintressen.
Efter att kostnadsberäkningen för renovering av Örjansbadet skjutit i höjden förordas nu ett nybygge i stället. En renovering på 45 miljoner kronor motsvarar då ett nybygge på 75. Driftskostnaderna kommer att öka rejält oavsett alternativ.
Beslutet i fritidsnämnden blev att förorda ett nybygge och lämna beslut om utformningen till ett senare tillfälle. Vi vill få ut mest möjligt av pengarna, men vi kan inte gå ut och lova olika lösningar utifrån hur man gjort på andra platser, vid andra tidpunkter. Det finns de som lyckats bygga billigt, men det är snarare undantag än regel.
Skribenterna påstår att problemen med Örjansbadet bara finns i och under bassängen. Jag vet inte var de påståendena kommer ifrån. Badet byggdes 1956 och sedan dess har luft- och vattentemperatur skruvats upp åtskilliga grader, vilket gjort att fukt tryckt sig in i väggar och tak. Kakel faller från väggar och lossnar från golv. Örjanshallen är heller inte byggd för dagens krav på komfort.
När det gäller simträning så är Eddahallen vår huvudarena, den enda med rätt mått. Örjansbadet används ytterst sparsamt till simträning i dag. Simundervisningen hotas heller inte med en mindre bassäng. Kommunen har också förhållandevis många simhallar ställt mot folkmängd.
Det finns plats för kanotpolo på Eddahallen, och kommunen har lagt ner mycket jobb på att fixa det. Örjanshallen har inte heller godkända mått för kanotpolo i dag – vilket Eddahallen har.
50-metersbassänger är ytterst sällsynta i norra Sverige. Att bygga för att kunna arrangera exempelvis SM i långbana inomhus kräver också mer än 1 000 åskådarplatser. Är det väl använda pengar? Det är också värt att nämna att det simmas såväl EM som VM i kortbana.
Vår målsättning är att få ut så mycket som möjligt av de pengar som avsätts. Vi kommer under hösten att gå ut och redovisa olika förslag på lösningar och låta alla intresserade komma till tals. Men fokus kommer att vara medborgarnytta och inte enskilda sporter, drömmar om mästerskap eller turism.
Daniel Ådin(S)
ordförande i fritidsnämnden