Vill göra klimatet till en valfråga

Det är bråttom att agera om vi ska kunna vända trenden när det gäller klimatförändringar.

Not Found2014-03-28 11:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan sju av tio svenskar vill att klimatet blir en valfråga och tre av fyra anser att det är viktigt att rösta på ett parti som satsar på klimatet. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Om inte politikerna börjar agera står vi inför en mycket stor risk.

Det är bråttom att agera om vi ska kunna vända trenden när det gäller klimatförändringar. För att klara oss under två graders global uppvärmning måste koldioxidutsläppen minskas de närmaste åren. Men de beslut som fattas är långt ifrån tillräckliga, varken på hemmaplan eller på internationell nivå.

Enligt WWF:s undersökning, som är utförd av Cint med över 1 000 svarspersoner, uppger 84 procent att de vill att politikerna ska göra mer i klimatfrågan. Sju procent anser att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gör ett bra jobb för att stoppa klimatförändringarna. 66 procent anser att klimatet borde bli en valfråga, med den främsta motiveringen att klimatet avgör vår planets framtid. Över tre fjärdedelar anser att det är viktigt att det parti man röstar på satsar på klimatet. Och en klar majoritet menar att partiets engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti man röstar på.

De kvinnliga väljarna är mest klimatengagerade – 92 procent av dem är övertygade om att det är vi människor orsakar klimatförändringarna. 89 procent anser att politikerna måste göra mer i klimatfrågan och bara tre procent anser att Reinfeldt gör ett bra jobb för klimatet. 82 procent av kvinnorna vill rösta på ett parti som satsar på klimatfrågan.

IPCC, FN:s klimatpanel, släpper sin andra delrapport inom kort. Den handlar om klimatförändringarnas konsekvenser. Det som svenskarna oroar sig mest för är fler stormar och extremväder, samt stigande havsnivåer, enligt WWF:s undersökning. Det är konsekvenser som vi med största sannolikhet kommer att se mer av i framtiden, enligt forskarna.

Temat för årets WWF Earth Hour – då vi släcker lampan lördagen den 29 mars som en symbolhandling för klimatet – är klimatvärstingarna Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen, som står för merparten av våra växthusgasutsläpp.

Störst makt i klimatfrågan har Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M). Men vi har identifierat fyra ansvariga ministrar som vi anser har störst makt att lösa problemen med våra fyra B – Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen – åt Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. - Bilen: Näringsminister Annie Lööf (C) – vi vill se en snabb omställning från fossil till hållbar och förnybar energi för all trafik och alla transporter i Sverige.

- Biffen: Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) – vi behöver halvera köttkonsumtionen.

- Bostaden: Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) – ställ hårdare energikrav på byggnader, uppmuntra regioner att gå före i energiomställningen och ge oss bättre möjlighet att producera egen el och sälja överskottet.

- Börsen: Finansmarknadsminister Peter Norman (M) och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), ordförande för Pensionsgruppen – klimatsäkra de statliga pensionspengarna.

Vi vill också att Sverige beslutar att övergå till 100 procent förnybar energi i hela energisystemet senast 2050, varav 100 procent förnybar el senast 2030.

Vi står inför vårt största potentiella hot någonsin. Klimatfrågan avgör vår planets framtid. I Sverige har vi på allvar chansen att förverkliga det 100 procent förnybara samhället och en kretsloppsanpassad ekonomi. Vi har tekniken, vi har kompetensen och vi har engagerade företag i Sverige och globalt. Och politiker – ni har ett starkt stöd från väljarna i ryggen.

Håkan Wirténgeneralsekreterare Världsnaturfonden WWF

Mariann Erikssonmarknadschef Världsnaturfonden WWF och initiativtagare till Earth Hour i Sverige

Stefan Henningssonklimatexpert Världsnaturfonden WWF

Läs mer om