Justitiedepartementet föreslår att expropriationslagen ändras så att de som vid en expropriation tvingas sälja sin bostad garanteras en liknande.
Villaägarna har länge arbetat för detta och är positiva till den höjda ersättningen.
Dessvärre urvattnas lagändringen av övergångsregler som innebär att de boende inte får full ersättning om till exempel en bearbetningskoncession för en gruva har beviljats före årsskiftet.
Problemet är att de bearbetningskoncessioner som beviljats före 2017 kan gälla oerhört länge.
Koncessioner meddelas för 25 år, men kan förlängas med tio år i sänder.
Konsekvensen blir att de gamla ersättningsreglerna kan tillämpas under decennier framöver.
Flera olika bearbetningskoncessioner kan gälla för en och samma gruva. De som får sina boenden inlösta på grund av en koncession beviljad 2017 eller senare garanteras ersättning motsvarande en ny bostad medan de som löses in av en äldre kan få stå för sina merkostnader själv.
Det är inte rimligt.
Ett exempel på en kommande inlösen är att gruvbolaget Boliden ska utvidga sin verksamhet i Gällivare kommun. Omkring 100 boende i byarna Sakajärvi, Likavaara och Laurajärvi ska under det närmaste decenniet få sina hus inlösta.
Bolidens sex bearbetningskoncessioner i närområdet gäller fram till mellan 2025 och 2040. Men varje koncession kan förlängas med tio år i taget.
Övergångsregeln innebär att de boende inte garanteras en sådan ersättning att de kan köpa sig en liknande bostad eftersom samtliga bearbetningskoncessioner har meddelats före 2017. Bolaget kan dock naturligtvis av egen fri vilja välja en generösare tillämpning.
Frågan om ersättning för merkostnader för nytt boende har även tidigare tagits upp i SOU 2012:73. Där diskuteras om dessa merkostnader redan i dag ska betraktas som annan skada och därmed vara ersättningsbara. I så fall kan de boende redan nu garanteras en ersättning så att de kan köpa en liknande bostad.
Villaägarnas Riksförbund anser att den garanterade ersättningen ska gälla redan i dag.
Vad som talar i den riktningen är även att LKAB 2015 meddelade att småhusägare som får sina hus inlösta i Malmberget och Kiruna kommer att få nya hus.
Övergångsreglerna kan därför i praktiken visa sig leda till sänkt ersättning för många boende som tvingas flytta.
Det kan väl ändå inte vara meningen.
Ulf Stenberg