Kvinnors låga pensioner viftas ofta bort med argumentet att kvinnor inte jobbade utanför hemmet förr.
Men den argumentationen håller inte, dagens unga yrkesarbetande kvinnor kommer att få ännu sämre pensioner än dagens pensionärer om vi inte får förändringar i pensionssystemet, lika lön för likvärdigt arbete, och att fördelningen av det obetalda hemarbetet blir mer jämställt. I dag är löneskillnaden mellan könen 13,9 procent, men pensionsskillnaden är betydligt större. Män har i genomsnitt 44 procent högre pension än kvinnor.
Vi måste utjämna orättvisorna mellan kvinnor och män under de år som pensionen tjänas in. Här handlar det bland annat om att kommuner och landsting måste ta sitt ansvar som arbetsgivare för jämställda löner och rätten till heltid. Här behövs också en jämställd föräldrapolitik, så att ansvar för barn och hemarbete fördelas på ett rättvist sätt.
Därför vill Centerkvinnorna, Sveriges största politiska kvinnoförbund, uppmärksamma Internationella kvinnodagen med delar av vårt förslag för jämställdhetssäkrade pensioner. Här presenterar vi några av Centerkvinnornas åtgärdsförslag: - Betalt arbete innebär pensionsrätter inom det allmänna pensionssystemet, löneökningar och tjänstepensionspoäng. Kvinnor utför i genomsnitt sju veckor mer obetalt arbete än män. Den fördelningen är frivillig mellan parterna. Det är därför viktigt att kunna överlåta pensionsrätter för att skydda den part som annars står utan en rimlig pension vid skilsmässa, separation eller partnerns dödsfall.
- Tjänstepensionen kommer att utgöra en allt större del av den totala pensionen framöver, men ingår inte i giftorätten. Det måste därför bli möjligt att överlåta delar av tjänstepensionen. Redan på förbundsstämman 2012 antog Centerkvinnorna en ny barn- och familjeförsäkring med förslag som skulle påverka utfallet för pensionen.
- Inför en tredje icke överförbar månad i föräldraförsäkringen och slopa vårdnadsbidraget, fördubbla jämställdhetsbonusen, inför jämställdhetsbonus för VAB-dagar och inför öppna barndagar för att inkludera samtliga familjekonstellationer.
Uppgiften att jämställdhetssäkra pensioner är ingen lätt uppgift. Det är många parter som berörs och mycket som påverkar utfallet. Centerkvinnorna har totalt 38 åtgärdsförslag som vi kommer att presentera i april. Ett omfattande och långsiktigt hållbart förslag som ger en god början.
Solveig Zanderordförande Centerkvinnornas pensionsgrupp
Gunilla Hjelmförbundsordförande Centerkvinnorna
Carina SundbomSkellefteåbygdens Centerkvinnoavdelning