Vi socialdemokrater vill ändra fokus i svensk politik

Debatt. Vi socialdemokrater har arbetat för att vända den tidigare regeringens trend med ökande arbetslöshet. Det är med jobb och egen försörjning som utanförskap och klyftor bryts.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-01-29 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När 2015 nu är lagt i arkivet är det dags att summera riksdagsåret som gått.

Stort fokus låg på att hjälpa människor i nöd, som flyr krig och elände, vilket är vår medmänskliga skyldighet i en krigshärjad värld. Många kommuner i Västerbotten har tagit ett stort och behjärtansvärt ansvar för att ge dessa människor en bra start i ett nytt land.

Samtidigt som flyktingkatastrofen fått den uppmärksamhet den förtjänat har regeringen arbetat hårt med att infria alla löften vi gick till val på. Ett tufft arbete som innebär att ändra fokus i svensk politik; bort med verkningslösa skattesänkningar, in med samhällsinvesteringar för fler jobb, bättre skola och stärkt välfärd. 97 av 105 vallöften är genomförda eller under behandling.

Vi i S har arbetat för att vända den tidigare regeringens trend med ökande arbetslöshet. Det är med jobb och egen försörjning som utanförskap och klyftor bryts. Nu ser vi att vinden vänder och att arbetslösheten sjunker tack vare jobbskapande åtgärder som satsningar på bostadsbyggande och investeringar i infrastruktur där Norrbotniabanan är en viktig del.

Viktigast är att bättre ta hand om de personer som i dag står utan jobb, har otillräcklig eller fel utbildning, genom bättre möjligheter till omställning i arbetslivet. I Västerbotten saknar 11 procent fullständig gymnasieutbildning. Arbetslösheten är dubbelt så hög i den gruppen.

Vi omorganiserar därför Arbetsförmedlingen och lanserad ett nytt kunskapslyft för att möta företagens efterfrågan på personer med rätt kompetens. Fullt utbyggd omfattar det nya kunskapslyftet över 51 000 utbildningsplatser på högskolor och universitet, på yrkeshögskolan och folkhögskolor och i den kommunala vuxenutbildningen. Lägg till detta att 14 000 nya helårsplatser på landets högskolor skapas fram till 2018.

I många av de orter där just nu flest arbetstillfällen skapas råder också stor bostadsbrist, så även i vårt län. Därför satsar vi i S detta år 5,5 miljarder kronor för att stimulera till ökat bostadsbyggande – och 6,1 miljarder de kommande åren fram till 2018.

Inför valet lovade vi att städa upp på en otrygg arbetsmarknad. Därför har vi lagt ett förslag om att ta bort möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra. Från och med 1 februari 2016 avskaffas den bortre gränsen i sjukförsäkringen och vårdnadsbidraget slopas. Dessa beslut är efterlängtade och gör att vi på riktigt minskar ohälsan och ökar jämställdheten. För första gången på många år höjs nu också pensionerna, samtidigt som vi påbörjar avskaffandet av den orättvisa pensionärsskatten.

Det finns många stora utmaningar kvar. Men genom att oförtröttligt jobba med våra vallöften skapar vi hopp och framtidstro i Sverige. Vi investerar i jobb, bättre skola, snabbare klimatomställning och stärkt välfärd.

Så bygger vi Sverige tillsammans.

Helén Pettersson, Umeå (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Isak From, Norsjö (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Björn Wiechel, Umeå (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Veronica Lindholm, Skellefteå (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Jamal Mouneimne, Lycksele (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Viktigast är att bättre ta hand om de personer som i dag står utan jobb, har otillräcklig eller fel utbildning.