Leif Lewins utredning ”Staten får inte abdikera – kommunaliseringen av svenska skolan” visar att kommunaliseringen misslyckats. Lärarna håller med och vill ha en statlig skola – nu. Det är två faktorer som borde få kommunerna att inse att deras tid som skolans huvudman är över.
På måndagen presenterades den stora statliga utvärderingen av kommunaliseringen av skolan. Det är en utredning som i grunden skakar om dagens skolsystem. Vi ser hur pressade och stressade kommunskolans förespråkare är nu.
Med stor tydlighet slår utredaren, professorn och statsvetaren Leif Lewin fast att kommunaliseringen av skolan misslyckats. Konsekvenserna ser vi varje dag. Det är sjunkande elevresultat, färre och färre som vill bli lärare och en likvärdighet som är så gott som utplånad.
I dag är Sveriges skolsystem uppsplittrat på olika aktörer: staten, 290 kommuner och ett stort antal friskoleföretag, som drar åt olika håll. Det är svårt att utkräva ansvar och få en helhetsbild för att skolan ska hålla jämn och hög kvalitet.
Enligt Lärarnas Riksförbunds nya undersökning vill åtta av tio lärare att staten övertar huvudansvaret för den svenska skolan. 94 procent av dessa lärare anser att en sådan reform är angelägen. Stödet för att staten nu ska ta ett helhetsansvar för skolan är extremt starkt i lärarkåren.
Kommunskolans förespråkare börjar bli desperata. Det märks när Per-Arne Andersson, företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting, går ut och försöker svärta ner utredningen. Att som tjänsteman gå ut och såga en av Sveriges mest erfarna statsvetare visar att man fortfarande efter 25 år inte är beredda att hantera skolan seriöst. Makt och pengar väger tyngre än att ta ansvar för alla elevers rätt till likvärdig utbildning.
Efter PISA-undersökningen, som visar på katastrofala resultat, borde det vara uppenbart för alla att det behövs ett tydligare ledarskap och en långsiktig finansiering för svensk skola.
De som hävdar att skolan inte orkar med en reform till har fel. Argumentet att ”skolan behöver inte en stor omorganisation” håller inte. Det blir en ombildning för byråkrater – inte för lärare och elever. I klassrummet blir reformen inte svår att genomföra. Det blir bara mer likvärdigt, ledarskapet tydligare och finansieringen hållbarare. Det är förändringen för oss och den välkomnar vi.
Efter utvärderingen av kommunaliseringens effekter går det inte att längre blunda för den förändring som är nödvändig. Kommunerna kommer att behöva spela en roll i även framtidens skola, men det är hög tid att blicka framåt, och påbörja en process för ett nytt huvudansvar.
Bo Janssonordförande Lärarnas Riksförbund