Replik på Lars Anderssons (Naturskyddsföreningen i Norrbotten) och Per-Erik Mukkas ((Naturskyddsföreningen i Norrbotten) debattartikel ” Sveaskog missbrukar vår skog” publicerad på norran.se fredagen den 31 januari 2014.
Sveaskog avsätter mer än en hektar skogsmark per invånare i Norrbotten för naturvård. Därigenom skapar vi artrika, gamla, varierade och lövrika skogar. Samtidigt brukar vi skogen för att ge timmer, massaved och biobränsle.
Avvägningen mellan produktion och naturvård är svår, vissa menar att det krävs mer avsättningar, andra att vi i stället ska producera mer skogsråvara. Sveaskog väljer att avsätta 20 procent av vår produktiva skogsmark, nedan fjällen, för naturvård. Därutöver avsätter vi tiotusentals hektar skogsmark i den fjällnära skogen.
Vi kombinerar naturvård i olika skalor – från ekoparker i stora landskap till mindre naturvårdsskogar som lämnas orörda, skogar som sköts för att utveckla naturvärden samt generell hänsyn vid avverkningar. Vårt naturvårdsåtagande är en viktig del i vårt sätt att bedriva ett aktivt och hållbart skogsbruk.
Den andel av våra avsatta arealer som är naturvårdsskogar får successivt allt högre kvalitet. Det beror på att om vi hittar en skog med höga värden så låter vi den ersätta en skog med lägre naturvärden som tidigare avsatts. Denna metod – som syftar till att löpande höja kvaliteten på våra naturvårdsskogar – har gjort att andelen nyckelbiotoper i våra avsättningar har ökat från 20 till 29 procent. Vi ser också att medelåldern på våra avsatta skogar har ökat från 129 till 139 år under de senaste fem åren. Alla avsatta naturvårdsskogar på vår mark finns presenterade på vår hemsida. Det stämmer alltså inte som Naturskyddsföreningen skriver att vi inte visar vilka skogar som klassas om.
En självklar del i vårt skogsbruk är också den så kallade naturvårdande skötseln. Den syftar till att förstärka naturvärdena i skogen. Till exempel har vi brist på lövskogar i Norrbottens län och genom att hugga bort gran kan vi återskapa lövskogar. Vi genomför även skogsbränningar, översvämningar och skogsbeten för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden.
Generell hänsyn vid avverkningar innebär att Sveaskog lämnar enskilda träd, trädgrupper och kantzoner. Vi lämnar i snitt 36 träd per hektar. Några av de träden kommer att dö och bli en värdefull hemvist för många insekter. Men en stor andel, kanske hälften, kommer att bli naturvärdesträd. Det innebär att i nästa generation kommer många av de brukade produktionsskogarna att innehålla lika stora naturvärden knuta till gamla träd som finns i dagens skogar med höga naturvärden.
Vi tar gärna emot synpunkter på hur vi kan öka kvaliteten i Sveaskogs produktion och naturvård i Norrbotten. Vi delar gärna med oss av information om hur våra planer för naturvården ser ut. För att kunna få en bra dialog har vi föreslagit ett möte – men Naturskyddsföreningen verkar inte vara intresserade av att träffa oss.
Tommy Nilssonmarknadsområdeschef Nord Sveaskog
Stefan Bleckertnaturvårdschef Sveaskog
Johan Ekenstedtnaturvårdsspecialist Sveaskog