Vi behöver mer kunskap om de ökade sexualbrotten

Krönika. Migration och sexualbrott är känsliga saker. Precis som Uppdrag gransknings program visar har det funnits en rädsla för att tala om invandring och denna typ av brottslighet. Intentionen har varit god: ingen enskild människa ska pekas ut för att denne råkar tillhöra en viss grupp.

Lag. Alla som kommer till Sverige bör lära sig vad som gäller här.

Lag. Alla som kommer till Sverige bör lära sig vad som gäller här.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Not Found2018-08-24 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lag. Alla som kommer till Sverige bör lära sig vad som gäller här.
Lag. Alla som kommer till Sverige bör lära sig vad som gäller här.

Män med utländsk bakgrund är överrepresenterade i sexualbrott.

Det visade onsdagens reportage i SVT:s Uppdrag granskning (22/8 2018).

Programmet gick igenom statistik av dömda för våldtäkt och våldtäktsförsök de senaste fem åren.

Resultatet visar att 58 procent av gärningsmännen är födda utanför Sverige, främst i Mellanöstern och i Afrika. För överfallsvåldtäkter är siffran högre: drygt 80 procent var födda utomlands. Av dessa hade fyra av tio varit i Sverige i ett år eller mindre.

Migration och sexualbrott är känsliga saker. Precis som Uppdrag gransknings program visar har det funnits en rädsla för att tala om invandring och denna typ av brottslighet. Intentionen har varit god: ingen enskild människa ska pekas ut för att denne råkar tillhöra en viss grupp.

Men ovilja att ta till sig statistiska samband får också konsekvenser, vilket reportaget visar.

Slutsatsen är inte att ”allt är invandrarnas fel”. Inte heller är det så att kvinnor inte kan gå utanför dörren utan att bli utsatta.

Mellan 2016 och 2017 ökade antalet anmälda sexualbrott med tio procent. Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning, som undersöker utsatthet för brott och inte anmälningar, visar en liknande trend. Mellan 2015 och 2016 ökade utsattheten för sexualbrott från tre till 4,1 procent av den kvinnliga befolkningen.

Slutsatsen av dessa faktum är givetvis inte att ”allt är invandrarnas fel”.

Inte heller är det så att kvinnor inte kan gå utanför dörren utan att bli utsatta.

Men den statistik Uppdrag granskning presenterar visar att det är ytterst relevant att tala om hur Sveriges förda migrationspolitik påverkat förekomsten av sexualbrott.

Att Sverige främst tagit emot unga män är ett problem i detta sammanhang, inte minst för att det kraftigt rubbar könsbalansen, men också av sociologiska skäl. De normer som bildas i grupper av unga män med bristande kontakt med övriga samhället och dess auktoriteter kommer inte att vara särskilt feministiska.

På det kan kulturskillnader läggas.

Alla normalt funtade människor förstår att överrepresentation inte är samma sak som att alla i en grupp är skyldiga. Nu behövs mindre metadebatt och mer politik för att förändra situationen. Sverige bör styra om sin asylpolitik och, i likhet med Kanada, främst ta emot familjer, kvinnor och äldre.

Undervisning i svenska lagar och kvinnors rättigheter bör ges redan på asylboendena. Därtill måste straffen skärpas. Utvisning bör vara normalpåföljd vid grova sexualbrott.

Det är bra att Brottsförebyggande rådet planerar att ta fram ny forskning om sexualbrott där även utrikes bakgrund ska finnas med bland parametrarna.

Kunskap kan aldrig vara farlig. Särskilt om den syftar till att stärka kvinnors rätt att kunna röra sig fritt.

Karin Pihl, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ny-kartlaggning-av-valdtaktsdomar-58-procent-av-de-domda-fodda-utomlands

https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

Läs mer om