Replik på Tomas Lundmarks (ombudsman och trygghetsansvarig IF Metall Södra Västerbotten) och Åsa Etelämäkis (ombudsman och trygghetsansvarig IF Metall Norra Västerbotten) debattartikel ” Nu jagas de sjuka med blåslampa av Försäkringskassan”, publicerad på norran.se måndagen den 9 januari 2017.
Tomas Lundmark och Åsa Etelämäki från IF Metall i Västerbotten skriver i sin debattartikel ”Nu jagas de sjuka med blåslampa av Försäkringskassan” en rad påståenden om Försäkringskassan som inte stämmer. De blandar också ihop bedömningar i sjukskrivningar med ändrade rutiner för handläggning i sjukförsäkringen.
Försäkringskassan fick ett resurstillskott av regeringen under 2016 för att stärka handläggningen i sjukförsäkringen.
Tidigare har inte bedömningar vid de olika tidsgränserna i sjukförsäkringen gjorts i tid och i tillräckligt hög utsträckning vilket både Inspektionen för socialförsäkringen och Försäkringskassans egna kvalitetsuppföljningar visat.
Eftersom fler bedömningar görs i tid har också antalet och andelen avslag ökat. Viktigt att komma ihåg i detta sammanhang är att andelen avslag gått upp från en väldigt låg nivå till en låg nivå. Beviljandegraden i sjukpenningen ligger en bra bit över 95 procent.
Försäkringskassan avslår inte ansökningar om sjukpenning eller beslutar om indragningar av sjukpenning på det sätt som skribenterna beskriver. Försäkringskassans beslut går att överklaga i flera led och ändringsfrekvensen är låg. Våra beslut håller en god kvalitet och är rättssäkra.
När det gäller den ändrade handläggningsrutinen baseras den på två domar. Domstolarna har tydliggjort att Försäkringskassan inte kan betala ut ersättning under utredningsperioden om det inte är sannolikt att den försäkrade har rätt till ersättning.
I de fall det är sannolikt att den som ansöker om sjukpenning ska ha ersättning fattas ett tillfälligt beslut om utbetalning.
Ändringen av handläggningsrutinen som trädde i kraft 1 november 2016 har inget samband med regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Vi ”gömmer” oss inte bakom domar utan vi är skyldiga att följa den praxis som domstolarna fastställer.
Att få ner sjuktalen och föra fler människor tillbaka i arbete är inte en uppgift bara för Försäkringskassan. Vi kan göra vår del genom fatta beslut av hög kvalitet och göra korrekta bedömningar. När vi gör fler och bättre bedömningar kommer också fler personer att få avslag.
Hälso- och sjukvården och arbetsgivarna behöver se över vad de kan göra för att erbjuda rätt behandling och anpassning av arbetsmiljön för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro.
Det stämmer att tiden för omprövning har blivit oacceptabelt lång. Vi jobbar intensivt med att korta ner väntetiden. Vi har ett åtgärdsprogram på plats och räknar med att väntetiden för omprövning till sommaren är tillbaka nere på sex veckor, vilket enligt JO är rimligt med tanke på att omprövning är en del av rättskedjan.
Försäkringskassans uppdrag är att bedöma arbetsförmågan och besluta om rätten till ersättning. Det gör vi baserat på det regelverk som riksdagen beslutat om och utifrån den praxis som vårt rättsväsende har fastställt. En låg och stabil sjukfrånvaro är viktig för individen och för hela samhället.
Lars-Åke Brattlund