I P 1-programmet ”Godmorgon, världen!” kommenterar varje söndag några ledarskribenter det politiska livet. På valdagens förmiddag diskuterade denna panel bland annat om medierna tagit över och styrt valrörelsen på politikernas bekostnad.
Inte oväntat hävdade panelen att så inte var fallet. Politikerna avgör vad som ska avhandlas och journalisterna, menade panelen lite blygsamt, har en mer undanskymd roll och nöjer sig med att kommentera det som händer.
Lena Mellin, politisk kommentator i Aftonbladet, var inte med i panelen, men konstaterar i sin tidning att frågan alltid dyker upp i kölvattnet av ett val.
Mellin har därför tittat på forskningen i ämnet och hänvisar till boken ”Mediekratin – mediernas makt i svenska val” där Kent Asp, professor i journalistik, och Johannes Bjerling, doktor i samma ämne, tittat lite närmare på de tio senaste valen.
Påståendet att journalisterna bestämmer dagordningen, det vill säga vilka sakfrågor som ska behandlas under valrörelsen, är inte riktigt sant, menar forskarna. Journalisterna kan visserligen bestämma vilka sakfrågor som diskuteras i olika medier. Men de grundläggande konfliktmönstren regerar partierna över.
Däremot kan man kanske säga att medierna avgör vilka partier det går bra för. Sambandet mellan exponering och valresultat är stort. Ett parti som nämns mycket vinner på det.
Ett bra exempel på detta i årets val är förstås Sverigedemokraterna. Med tanke på partiets framgångar, trots minst sagt kritiska skriverier, verkar det onekligen som om att det gamla talesättet stämmer, det som säger att det spelar ingen roll vad som skrivs, huvudsaken är att det skrivs.
Forskarna hävdar också att valbevakningen i medierna minskade i många år innan trenden bröts för fyra år sedan när Aftonbladet och Expressen började satsa stort i sociala medier.
En utveckling som fortsatt i årets val. Under hösten 2014 har kvällstidnings-tv seglat upp som en ”valrörelsens dark horse”.
Den gamla goda (?) tiden är med andra ord långt bort. Den tid då Sveriges television dominerade scenen och det var där, bara där, som partiledarna samlades till en stor slutdebatt.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran