Västerbottens fördubblade vårdköer måste bort

Debatt. Regeringen har inte prioriterat rätt. Ett av Stefan Löfvens första beslut som statsminister var att avskaffa Alliansregeringens kömiljard. Inte långt därefter avskaffade han den förstärkta vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin. Resultaten talar för sig själva.

Foto: Isabell Höjman/TT

Not Found2018-08-26 16:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerbotten har en till stora delar väl fungerande hälso- och sjukvård, som till vissa delar till och med är världsledande.

Detta tack vare personalens fantastiska insatser dag som natt.

Men det finns också flera stora problem; kraftigt växande vårdköer, stress bland vårdens medarbetare, byråkrati, vårdplatsbrist och en primärvård som inte räcker till.

Detta måste åtgärdas.

Att få bort vårdköerna är för Moderaterna en av valets viktigaste frågor. De har fördubblats under den här mandatperioden.

Det är ett stort politiskt misslyckande av de ansvariga socialdemokraterna – såväl nationellt som lokalt.

Tyvärr är Västerbotten ett av de län där vårdköerna är som längst. Få län har heller styrts lika länge av ett och samma parti.

Under den här mandatperioden har den socialdemokratiska regeringen höjt skatten med 60 miljarder kronor. Trots det har vårdköerna fördubblats.

Regeringen har inte prioriterat rätt. Ett av Stefan Löfvens första beslut som statsminister var att avskaffa Alliansregeringens kömiljard. Inte långt därefter avskaffade han den förstärkta vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Resultaten talar för sig själva. På mindre än fyra år har antalet personer som får vänta mer än 90 dagar på en operation gått från drygt 15 500 till över 33 000 personer. Mindre än hälften av alla cancerpatienter får vård i tid och antalet barn som väntat längre än 30 dagar på insats från BUP har mer än tredubblats sedan hösten 2014.

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven och landstingsrådet Peter Olofsson (S) att förbättra tillgängligheten inom vården och korta köerna till cancervården. Löftet var att alla cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor. Utvecklingen har gått i direkt motsatt riktning.

Nu ställer Socialdemokraterna ut nya löften.

Men Sverige har inte råd med fyra år till av löftessvek.

Här och nu krävs åtgärder som löser vårdens allra mest akuta problem; att korta vårdköerna. Därför föreslår Moderaterna att kömiljarden ska återinföras och tredubblas. Av dessa tre miljarder kronor ska 500 miljoner öronmärkas för BUP. Kömiljarden var en effektiv åtgärd för att säkerställa att fler fick vård i tid.

Vården har dock större utmaningar som kräver ansvarsfulla, långsiktiga och genomtänkta reformer.

Under nästa mandatperiod måste arbetet påbörjas för att möta dessa utmaningar. Moderaterna föreslår därför ett antal konkreta åtgärder:

- Nationell primärvårdsreform

För att minska trycket på landets akutmottagningar och minska vårdköerna måste primärvården byggas ut för att bli bättre på att ta emot patienter.

- Fast vårdkontakt

Den som vill ska ha rätt till en fast läkarkontakt med ett vårdteam som känner till patientens vårdhistoria.

- En ny nationell cancerstrategi

Fler standardiserade vårdförlopp kortar köerna till cancervården.

- Stärk vårdens medarbetare

En förbättrad arbetsmiljö, större inflytande och rätt till vidareutbildning. Fler sjuksköterskor ska få möjlighet att vidareutbilda sig med bibehållen inkomst.

Vi behöver återupprätta det övergripande samhällskontraktet. Det som bygger på att det vi betalar in i skatt ska vi kunna lita på att få tillbaka i form av välfärd som hälso- och sjukvård av hög kvalitet i rätt tid och på rätt plats. Så är det inte i dag.

Vi vet att välfärden behöver mer resurser för att klara de framtida utmaningarna. Därför satsar Moderaterna 50 miljarder kronor på vård, skola och omsorg. Av dessa kan drygt 25 användas till framför allt hälso- och sjukvård och skola. För sjukvården i Västerbotten innebär det 247,5 miljoner kronor i ett mycket välkommet tillskott.

Det är 88,5 miljoner kronor mer än vad Socialdemokraterna lovar till vården i länet. För oss går välfärden före höjda bidrag för dem som inte jobbar.

När staten och det allmänna inte klarar av sina mest grundläggande kärnuppgifter upplever många att de inte får valuta för sina skattepengar. Då sätts det övergripande samhällskontraktet under press.

Så ska det inte behöva vara. Alla ska kunna lita på att vård av hög kvalitet finns där i rätt tid när man behöver den.

Sverige behöver en ny regering och ett nytt styre för sjukvården i länet som tar vårdens problem på allvar.

Vi tänker aldrig acceptera att någon tvingas vänta längre än vad de behöver för att få den vård som krävs för att bli frisk.

Västerbottens långa vårdköer måste bort!.

Camilla Waltersson Grönvall (M), riksdagsledamot från Västra Götalands län och socialpolitisk talesperson

Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård, Västerbottens läns landsting

Läs mer om