Hur ska vi utveckla Sverige och Västerbotten?
Det är en fråga som har lika många svar som det finns människor. Ofta speglar de ett egenintresse eller ideologiska ställningstaganden.
På frågan vad som utvecklar Sverige och Västerbotten blir svaren genast färre och mer specifika.
Den senaste tiden har diskussionen om vad som är hönan och vad som är ägget när det handlar om att utveckla Sverige blivit alltmer polariserad och ideologisk.
I min värld är vi helt beroende av att människor arbetar och betalar skatt så att vi kan fortsätta utveckla vår gemensamma välfärd – speciellt vården, skolan och omsorgen.
En förutsättning för att vi ska kunna arbeta är att det finns arbetsgivare villiga att anställa medarbetare. Det är nu den ideologiska skillnaden börjar torna upp sig med allt större tydlighet.
Den vänsterorienterade ideologin bygger stora delar av arbetsgivaransvaret på stat, kommun och landsting. Det är bra om vi kan behålla de flesta verksamheter under det stora offentliga paraplyet. Då känner vi oss trygga.
Ingenting kan vara mer felaktigt. Givetvis betalar medarbetarna som jobbar under det stora paraplyet skatt, men det kommer ändå i slutändan att bli en rundgång med successiv utarmning tack vare alla andra utgifter som arbetsgivaren måste betala.
Ett aktivt och expansivt företagande är därför en förutsättning för att vi ska kunna driva utvecklingen framåt.
Mitt konstaterande är i sak inte någon raketforskning. Men just nu känner jag ändå att det är på sin plats att lyfta frågan om behovet av ett starkt näringsliv och ett starkt företagande eftersom de vänsterorienterade ideologiska företrädarna gör allt de kan för att försvåra och försämra företagares villkor och förutsättningar.
Sverige och Västerbotten behöver ett brett näringsliv med olika starka aktörer för att skapa en växande företagsamhet. Försämrade möjligheter att driva företag innebär att allt fler kommer att tänka en extra gång innan man tar steget att satsa tid, kraft och pengar på ett eget företag.
Många kvinnor har vågat ta steget och bli egna företagare tack vare införandet av lagen om valfriget (LOV) och de utökade möjligheterna att göra rut- och rot-avdrag. Försämras de möjligheterna och ökar skattepålagorna kommer givetvis incitamentet att driva företag att minska.
Den stora debatten kring Ilmar Reepalus utredning om ett vinsttak i välfärden lägger också en våt filt över en sektor där vi i dag har ett stort privata företagande. Denna debatt har landat helt fel och detta enbart för att blidka Jonas Sjöstedt och alla andra vänsterinriktade ideologer.
Har vi råd att låta en liten minoritet med vänsterideologer förstöra en sektor av företagande enbart av ren okunskap och dumhet?
Ju fler framgångsrika företag som finns i ett land desto bättre går det för landet.
Även om vinsten inte alltid är det huvudsakliga målet för ett företag är vinsten nödvändig – både för att företaget ska överleva och för att säkerställa vår välfärd.
Ett tydligt tecken på att en verksamhet fungerar är att den går med överskott. En verksamhet utan överskott kan inte investera och spara pengar inför sämre tider.
Kvalitet är den måttstock som ska vara prio ett i hela vår välfärdssektor. Det är kvalitet som ska vara avgörande om ett kommunalt eller privat äldreboende ska kunna drivas vidare.
Det finns redan i dag ett tydligt regelverk för hur företag får skatteplanera. Här finns förbud mot aggressiv skatteplanering och att föra pengar till skatteparadis.
Att införa ytterligare begränsningar för hur företag ska drivas är att slå undan fötterna och förstöra en växande företagsamhet.
Västerbotten och Sverige behöver fler företag – inte färre.
Elisabeth Björnsdotter Rahm