Vartannat jobb i farozonen?

Hur många kan hantera en motorsåg, annat än till husbehov, om 20 år?

Not Found2014-07-14 04:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dramatisk omvälvning: Varannan har ett yrke som inte behövs om tjugo år.

Så stod det i rubriken och den var stor och svart och meningen var väl också att vi skulle spärra upp ögonen av förvåning. Och låta oss förskräckas.

Artikeln handlade om en ny utredning som visar att mer än vartannat svenskt yrke kan automatiseras de närmaste 15–20 åren.

Men frågan är om vi blir så förvånade. Det här är ju inte något nytt. Vi har så att säga vant oss. Det är bara att blicka 20 år tillbaka, till mitten av 1990-talet, och tänka efter vad som har hänt.

Inom tidningsbranschen, till exempel, försvann en hel yrkeskår, de tekniker och grafiker som tidigare varit den största yrkesgruppen på en tidning.

Försvann gjorde också, inte bara på tidningar, växeltelefonister och arkivarbetare.

För inte så länge sedan behövde jag hjälp med att fälla några stora träd på sommarstugetomten. Men i tider där stora maskiner kalhugger och gör allt jobbet finns inte många så kallade skogsarbetare kvar. Hur många kan hantera en motorsåg, annat än till husbehov, om 20 år?

Och vid besöket på bilprovningen helt nyligen påmindes man om att det inte var länge sedan som det fanns personal som skötte bokningen och tog betalt. Nu är allt automatiserat och avgiften betald i förväg.

Listan med exempel kan förstås göras hur lång som helst. Problemet är ju, som sagt, inte nytt.

Men en sådan här blick in i framtiden ger dock en nyttig påminnelse om att problemen fortsätter. Den tekniska utvecklingen tar ju inte plötsligt tvärt slut. Robotiserade rörmokartjänster ses förmodligen i en framtid lika självklara som självstyrande bilar.

Prognosen säger också att under de kommande två decennierna kan 53 procent av svenska yrken ersättas av digital teknik. Det innebär att 2,5 miljoner jobb berörs.

Frågan är: Kan vi göra något för att stoppa den här utvecklingen? Jodå, det kan vi, säger optimister som menar att rätt hanterat kan teknikskiftet bli ett stort lyft för välfärden. Men det finns också pessimister som pekar på att arbetslösheten har låst sig vid en hög nivå och att mycket talar för att det fortsätter på det viset.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Läs mer om