Vår vetenskapstro lika begränsande som trolldomstro

Krönika. När jag pressade den tanzaniska prästen om hans syn på sekulariseringen så fick jag ett intressant svar. Han jämförde sekulariseringen hos oss med tron på trolldom

Foto: Poppe, Cornelius.

Foto: Poppe, Cornelius.

Foto: Foto: Poppe, Cornelius.

Not Found2016-11-23 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänskapsbanden mellan Skellefteå och Etiopien/Tanzania är många. En anledning är att kommunen varit storproducent av missionärer till dessa länder, men också på att det förekommit många studieresor till och från kyrkorna i Etiopien och Tanzania.

Nyligen träffade jag både en tanzanisk biskop och tanzanisk präst. Bara att detta ägde rum med några dagars mellanrum och upplevdes som något naturligt och självklart är ett tecken på att tiderna förändrats.

När missionärer åkte ut på 1800-talet handlade det om att de vita kom med det som de svarta behövde. Denna bild har i dag radikalt förändrats. Idag är det på många sätt vi i norr som har nytta och glädje av utbytet med syd. Ett exempel handlar om relationerna till islam.

Islam har funnits i Tanzania längre än kristendomen och därför var jag intresserade av att höra hur en biskop och präst såg på utvecklingen i deras hemland.

Bägge konstaterade att visst fanns det en del problem, framförallt med radikala imamer från Mellanöstern som kom med mycket pengar.

Samtidigt menade de att det i grunden inte förändrat de naturliga och avspända relationer som rått i generationer. Man har släkt- och vänskapsband med muslimer som gör att religionsmöten inte blir så hotfulla som de kan upplevas i Sverige. De som var mest drabbade av radikala muslimska idéer var muslimerna själva och inte de kristna i Tanzania.

En annan intressant fråga som ofta kommer upp i mötet med människor från syd är sekulariseringen. När jag pressade den tanzaniska prästen om hans syn på sekulariseringen så fick jag ett intressant svar.

Han jämförde sekulariseringen hos oss med tron på trolldom i Tanzania. Det han upplevde var att vår vetenskapstro var lika begränsande för oss som många tanzaniers trolldomstro är för dem.

Den arrogans och överlägsenhet som ibland präglade de första missionärernas insatser den finns fortfarande kvar idag, men nu med moderna och sekulariserade förtecken. Vi i Sverige verkar tro att västerlandet i allmänhet och Sverige i synnerhet har nått allra längst i mänsklig utveckling.

Valet i USA nyligen borde stämma oss till ödmjukhet. Om det ledande landet i världen då det gäller vetenskap, teknik och ekonomi och med 200-åriga demokratiska traditioner kan välja en person som Donald Trump till president, då är västerlandet som vi känner det illa ute.

Då jag samtalar med afrikanska kyrkoledare är de väl medvetna om problemen i syd då det gäller ekonomi, demokrati, korruption med mera, men de är ändå optimistiska då det gäller framtiden. Tyvärr tycks det vara tvärtom i det rika norr, många förnekar de problem vi står inför, men ändå verkar pessimismen öka då det gäller framtiden.

Min slutsats är att vi behöver fler möten över nations- och religionsgränserna och att utbytet med våra systerkyrkor i bland annat Etiopien och Tanzania är en viktig del i detta.

Samtidigt behöver vi utveckla naturliga vänskapsband med de invandrare som redan finns mitt ibland oss.

Hans Marklund

Präst

Han jämförde sekulariseringen hos oss med tron på trolldom i Tanzania.

Foto: Poppe, Cornelius.
Foto: Poppe, Cornelius.
Läs mer om