Vi påminns varje dag, inte minst i media förstås, om vår galna och onda värld.
Är det inte finanskris så handlar det om terrorism och hemska krig pågår inte bara i Syrien och Ukraina utan lite här och där på jorden.
Inte att undra på att folk är pessimistiska.
Enligt en amerikansk studie anser bara sex procent att världen blir bättre. De allra flesta av oss tror att den håller på att falla samman.
Men det finns också optimister och någon gång då och då dyker det upp någon som hävdar att det inte var bättre förr.
En av dessa är Johan Norberg, författare, liberal debattör, idéhistoriker och dokumentärfilmare.
Jag har i sommar två gånger läst artiklar av honom på temat att det i själva verket aldrig har funnits en bättre tid att leva i.
I en artikel i Expressen påpekar han att fattigdom, hunger, analfabetism, barnarbete och spädbarnsdödlighet minskar snabbare än någonsin i mänsklighetens historia.
Den genomsnittliga livslängden har ökat dubbelt så mycket det senaste århundradet som under de tidigare 200 000 åren sammantaget.
Även om vi tittar på ett litet kortare perspektiv har världen, statistiskt sett, blivit bättre. Mellan 1990 och 2015 har den extrema fattigdomen minskat från 37 till 9,6 procent. Risken att dö i en naturkatastrof, hamna i krig eller underkastas en diktatur är mindre än någonsin.
Islamistiska terrorister utgör visserligen ett nytt och obehagligt hot, men de dödar trots allt relativt få. Risken att en europé ska mördas av en ”vanlig” mördare är 30 gånger större – och det är en mordfrekvens som har halverats på två decennier.
Och så där håller han på. På nästan alla sätt, enligt nästan all statistik, lever vi längre, bättre och säkrare i dag. Varför är vi då så pessimistiska undrar Norberg.
Kanske helt enkelt därför att det fortfarande finns så mycket ondska och olycka här i världen och att det är det som dominerar i mediebruset.
Och för alla dem som mer direkt drabbas av terror och krig är det förstås ingen tröst att världen blivit bättre. Statistiskt sett.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran
Mellan 1990 och 2015 har den extrema fattigdomen minskat från 37 till 9,6 procent.