Vår bästa, mesta grilltid är nu

De val du gör när det är dags att handla till kvällens grillning är med andra ord betydelsefulla.

Not Found2014-08-07 18:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår bästa, mesta grilltid är nu. Det är också högsäsong för många svenska råvaror och allt mer medvetna konsumenter njuter av att fylla korgen med produkter från landets gårdar när grillen kommit på plats. Men medan det sällan är några problem att se var hela köttbitar kommer ifrån är det ofta svårare när man söker efter ursprunget på till exempel korven.

Det är allvarligt. Inte minst för alla som är oroade över antibiotikaanvändningen är det centralt att veta var köttet kommer ifrån. Det tål därför att upprepas, det faktum att inga andra EU-bönder använder så lite antibiotika i sin djurhållning som de svenska.

För att kunna ligga lågt måste vi arbeta förebyggande och se till att djuren är friska. Det är även anledningen till att vi lugnt kan låta kultingarna behålla knorren. När grisarna får en stimulerande miljö med strö att böka i och tillräckligt med utrymme mår de bra och biter inte varandra i svansen.

Svensk produktion är också miljösmart, oavsett om det handlar om kött eller grönt. Inte bara vårt ekologiska lantbruk tillhör världens mest hållbara utan även det konventionella.

Men det finns fler bonusar med att lägga svenskt på grillen. Eftersom Sverige är större än storstan kan det kännas fint att veta att du bidrar till meningsfulla jobb i hela landet. Det i sin tur blir en garant för att det finns människor och djur på plats som håller landskapet just så öppet och lummigt som vi förväntar oss – oavsett om vi är bofasta eller på genomresa.

De val du gör när det är dags att handla till kvällens grillning är med andra ord betydelsefulla. Försök att se på förpackningen var maten är producerad. Med gratisappen ”Bonde på köpet” kan du själv scanna streckkoden och se om produkten innehåller råvaror från Sveriges bönder.

Men våga också fråga i butiken. De dagar som du inte lagar själv kan du ställa samma frågor till restaurangen. Och gå på din politiker om att införa en bred ursprungsmärkning.

För det är vad som kommer att göra hela skillnaden – att vi är många som trycker på och visar hur viktig schysst och säker mat är för oss själva och för Sverige. Att vi blir fler som inser att den billiga och anonyma produkten kan stå oss dyrt är därför mycket glädjande.

Helena Jonsson förbundsordförande LRF

Läs mer om