Regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu har presenterat sitt förslag. Bland mycket annat föreslår han ett vinsttak för välfärdsföretag.
Företagarna anser att förslaget om vinsttak är ett allvarligt ingrepp i det privata företagandets förutsättningar och att det kommer att försvåra för små välfärdsföretag.
Går förslaget igenom kommer det att bli färre ägarledda äldreboenden och vårdcentraler vilket gör att mångfalden och valfriheten inom vården urholkas. I slutändan blir det medborgarna som kommer att drabbas genom sämre mångfald och tillgänglighet.
Det är fel väg att gå att fokusera på eventuella vinster. Fokus bör i stället ligga på att skapa system som värnar om god kvalitet i välfärdssektorn.
Förslaget slår hårt mot de småskaliga, seriösa välfärdsföretagarna som med eget kapital och kunnande har gjort långsiktiga satsningar. Detta i en sektor där många kvinnor har startat företag i syfte att förverkliga sina idéer om att skapa högre kvalitet för medborgarna.
Vård- och omsorgsföretagen är den bransch i näringslivet som i särklass har högst andel kvinnor på ledande positioner. Om förslaget blir verklighet kommer det att hämma kvinnors företagande.
Tyvärr har den pågående politiska debatten skapat en osäkerhet om incitamenten och förutsättningarna för branschen samt en negativ attityd till välfärdsföretagandet som sådant. Följden blir att färre väljer att starta, utveckla och fortsätta driva företag inom vård och omsorg.
Detta kommer drabba kvalitén eftersom investeringsviljan och möjligheterna att satsa på nytänkande och utveckling inom branschen kommer att minska. Detta i ett läge när en rad faktorer, som ökad invandring och en åldrande befolkning, pekar på att behovet av välfärdstjänster kommer att öka.
Kommuner och landsting kommer att behöva svara upp mot det växande vård- och omsorgsbehovet. Frågan är om det kommer att vara möjligt för dem att göra det?
Hade regeringens utredare i stället fokuserat på samhällsnyttan och kvalitén i det som faktiskt levereras skulle välfärden kunna utvecklas på ett mer ändamålsenligt sätt.
Företagarna är för en mångfald av aktörer av olika storlek och organisationsformer som offentlig sektor, privata vinstdrivande företag och icke-vinstdrivande aktörer. Mångfald och konkurrens bidrar till nytänkande, kvalitet och utveckling i sektorn och till bättre tillgänglighet för medborgarna.
I stället för vinsttak och försämrade förutsättningar för vård- och omsorgsföretagare behöver vi bejaka alla goda krafter som vill bidra till att utveckla välfärdssektorn.
Därför välkomnar vi nya aktörer och system som tillhandahåller genomtänkta kvalitetskrav med uppföljning för en sund utveckling av välfärdssektorn.
Då skapas både fler jobb och bättre välfärdstjänster för alla.
Torbjörn Halvardsson
regionchef Företagarna Västerbotten
Fokus bör ligga på att skapa system som värnar om god kvalitet i välfärdssektorn.