UR gör utbildningsprogram

Replik. Vi kan bara konstatera att endast några få journalister har hört av sig till UR och faktagranskat de felaktiga uppgifter som nu cirkulerat i två veckor – trots att de tydligt dementerats från UR:s sida.

Not Found2016-10-06 16:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Malin Lernfelts ledare ” Normkritik har blivit ett kvävande kackel” publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 6 oktober 2016.

Uppgiften att Per-Axel Janzon tvingades bort är direkt felaktig.

Han hade i uppdrag att göra ett utbildningsprogram om normkritik. Hans idé var att undersöka hur UR själva arbetar med normkritik. Ansvarig utgivare ansåg att detta inte låg inom ramen för UR:s uppdrag att göra utbildningsprogram.

Ansvarig utgivare ville se en utveckling av programidén, vilket Per-Axel Janzon avböjde. Han föreslog i stället själv en lösning som innebar ett avslut, vilket han också meddelade att han var nöjd med.

För att ett utbildningsprogram ska ge god effekt i lärande behövs flera och olika kompetenser. Det handlar både om traditionella kompetenser inom journalistik, pedagogik och produktion, men också om nära dialog med användare, kunskap om utmaningar i styrdokument för olika utbildningsområden, om digitala användarbeteenden, mediepedagogik och andra kompetenser som bidrar med fler perspektiv.

Det är ett lagarbete med den som ska lära sig i fokus.

UR har inget nyhetsgranskande uppdrag, däremot gör vi bland annat utbildningsprogram om källkritik för barn och unga att reflektera kring i skolan.

Vi kan bara konstatera att endast några få journalister har hört av sig till UR och faktagranskat de felaktiga uppgifter som nu cirkulerat i två veckor – trots att de tydligt dementerats från UR:s sida.

Per Bergkrantz vice vd UR Svar direkt: Att UR inte har ett nyhetsgranskande uppdrag är irrelevant. Oavsett vilken publicistisk verksamhet som bedrivs bör det vara medarbetarnas kompetens som är i fokus och inte deras hudfärg, kön, religion eller sexuella läggning. UR har sökt personal med kriterier som ”rasifierad afrosvensk”. Det är definitivt ingen felaktig uppgift utan ren fakta. I fallet Per-Axel Janzon har det framkommit trovärdiga uppgifter som pekar på att det inte var så enkelt som Per Bergkrantz vill göra gällande. Vad det här handlar om i grunden är den oro vi alla bör känna när den som har uppdraget att ”göra utbildningsprogram för barn och unga i skolan att reflektera kring” inte själv har förmågan att reflektera över hur snett man hamnat. Malin Lernfelt ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån 18541321

Läs mer om