För en tid sedan publicerade FN:s barnrättskommitté sina rekommendationer om hur Sverige ska arbeta vidare för att säkerställa att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda enligt barnkonventionen.
Vi i Rädda Barnens Västerbottensdistrikt har varit delaktiga i processen och vi var också på plats när regeringen frågades ut om hur barnkonventionen efterlevs. Utifrån rekommendationerna vill vi lyfta fyra områden där Sverige, kommunerna i Västerbotten, landstinget och länsstyrelsen måste stärka barns rättigheter.
Lyssna på barn och unga och ge dem verkligt inflytande:
FN riktar kritik mot Sverige när det gäller hur barn och unga kommer till tals. Det gäller inom skolan, och annan kommunal verksamhet, men också i enskilda ärenden. Barns rätt att bli hörda, en av fyra huvudprinciper i barnkonventionen, är ett område som vi lyft under en längre tid.
Ett barn har inte bara rätt att säga sin åsikt utan även att få dessa åsikter respekterade och beaktade av vuxna. I Rädda Barnens undersökning ”Ung röst 2014” vill till exempel 60 procent av de 25 000 svarande ungdomarna ha mer inflytande och fler möjligheter att påverka i frågor som rör barn.
Satsa på utbildning av professionella:
Barnrättskommittén lyfte vikten av utbildning och kompetensutveckling bland yrkesverksamma som arbetar med eller för barn. Kommittén pekar på kunskapsbristen inom myndigheter och på vikten av att barnets bästa utreds i varje enskilt fall.
Vi har påtalat vikten av att satsa på utbildning, särskilt av domare, åklagare och advokater, poliser, socialtjänstemän, hälso- och sjukvårdspersonal, lärare, förskolelärare och beslutsfattare inom olika myndigheter.
Sätt särskilt fokus på barn i de mest utsatta situationerna:
Barnrättskommittén lyfte under granskningen, och i sina rekommendationer, flera grupper av barn i särskilt utsatta situationer där Sverige bör göra mer för att se till att de får det stöd och den hjälp som de behöver.
Kommittén uttryckte också stor oro för den ökande rasismen och främlingsfientligheten i Sverige och hur den drabbar barn. Det handlar om barn som söker asyl, barn med funktionsnedsättningar, barn som utsätts för sexuella övergrepp och sexuell exploatering, barn med psykisk ohälsa och barn från minoritetsgrupper.
Vi uppmanar politiker, myndigheter och beslutsfattare i Västerbotten att prioritera dessAvskaffa lotteriet om hur barns rättigheter efterlevs:
Sverige har vid varje granskning av barnrättskommittén fått kritik för de kommunala och regionala skillnaderna i hur barns rättigheter efterlevs. I dag är det ett lotteri kring vilket stöd och vilken hjälp ett barn kan få, beroende på var det bor.
I Västerbotten handlar det bland annat om nivåer av barnfattigdom och skolresultat, tillgängliga och förebyggande satsningar på elevhälsan och mottagande av barn på flykt. Det är hög tid att kommunerna inför och tillämpar minimiregler om vad som ska kunna erbjudas för att tillgodose alla barns rättigheter.
Västerbottens kommuner bör med utgångspunkt i dessa fyra punkter stärka barns rättigheter. Vi är övertygade om att barnkonventionen då får större genomslag i praktiken och att Västerbotten tar plats som ett föregångslän för att tillgodose alla barns rättigheter.
Inger Ashing
ordförande Rädda Barnen
Anneli Ivarsson
ordförande Rädda Barnens distrikt i Västerbotten
Margareta Andersson
Rädda Barnen i Skellefteå, observatör vid granskningen i Genève
Sverige har vid varje granskning av barnrättskommittén fått kritik för de kommunala och regionala skillnaderna i hur barns rättigheter efterlevs. I dag är det ett lotteri kring vilket stöd och vilken hjälp ett barn kan få, beroende på var det bor.