Socialdemokraternas höjda arbetsgivaravgifter hotar 420 ungdomsjobb i Skellefteå. Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar hur Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle slå mot ungdomsjobben i Skellefteå.
Sedan 2007 har unga anställda nedsatta arbetsgivaravgifter. Detta har varit en av Alliansregeringens reformer för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden för unga. För att sänka trösklarna ytterligare har Alliansen föreslagit en förstärkt sänkning av arbetsgivaravgiften riktad mot personer under 23 år, vilken beräknas träda i kraft 1 juli i år.
Att ge fler unga människor möjligheten att få ett jobb är en av de viktigaste frågorna för Moderaterna och de andra partierna i Alliansen. Vi arbetar hårt med att stärka ungas möjlighet till jobb genom att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden.
Vi vill därför gå fram med fler reformer för att underlätta för unga att komma i arbete, bland annat genom YA-jobb där ungdomar får kombinera arbete till avtalsenliga löner med handledning. Vi motsätter oss skattehöjningar som gör det dyrare att anställa.
Tyvärr har Stefan Löfven och Socialdemokraterna valt en annan väg genom sina förslag som konkret innebär en straffbeskattning av unga på arbetsmarknaden. De är nu svaret skyldiga. Hur leder ökade anställningskostnader för unga till fler jobb?
Socialdemokraterna föreslår en tredubbling av arbetsgivaravgiften för unga upp till 23 år och en fördubbling för unga mellan 23 och 25 år. Enligt Riksdagens utredningstjänst skulle detta innebära ökade anställningskostnader för arbetsgivarna i Skellefteå med 130 miljoner kronor per år. Detta motsvarar anställningskostnaden för cirka 420 heltidsanställda ungdomar.
Det är dags för Stefan Löfven att svara på varför de vill gå fram med en politik som gör det svårare för ungdomar att få jobb.
Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län