Fackförbundet Kommunal har i sin rapport ”Framtidens sjukvård kräver patientnära proffs” beskrivit hur var fjärde undersköterska försvunnit de senaste 20 åren. Det är bekymmersamt, för de behövs för att patienten ska få den omvårdnad som krävs och som också efterfrågas.
De undersköterskor som har lång erfarenhet är i dag så proffsiga att de mycket väl hade kunnat utföra många fler arbetsuppgifter. Det finns en övertro på högskolestuderande i dagens sjukvård. De som har makten att anställa tror att ju högre kompetens de tar in desto bättre blir vården – men det är inte alls säkert. Vi vet att alla kategorier behövs för att det ska bli så bra som möjligt för patienten.
Vi undersköterskor måste få rätt förutsättningar för att kunna utföra vårt arbete på bästa tänkbara sätt. Det är viktigt att arbetsgivaren använder sig av vår kompetens, så att alla känner att de får göra det som de har utbildat sig för.
I P4 Västerbotten (2014-02-26) fick vi höra att Västerbottens läns landsting skulle behöva ta in hur många gymnasieungdomar som helst för att täcka behovet av personal. Men i stället för att plocka in gymnasieungdomar vill man förlita sig på att de som går i pension, efter ett långt arbetsliv, ska stanna kvar och jobba ännu längre.
Kommunal har i flera års tid försökt att få arbetsgivaren (Västerbottens läns landsting) att inse att detta personaltapp skulle komma eftersom många anställda når pensionsåldern under detta årtionde. Vi upplever att de inte har tagit oss på allvar.
Detta vill Kommunal att Västerbottens läns landsting ska tänka på: - Se till att undersköterskorna får nytta sin kompetens.
- Satsa på att utveckla undersköterskerollen.
Gudrun Danielsson, Skellefteå sektionsordförande Kommunal inom Västerbottens läns landsting
Karin Svedlert, Umeå sektionsordförande Kommunal inom Västerbottens läns landsting
Eva Olofsson, Lycksele sektionsordförande Kommunal inom Västerbottens läns landsting