Umeå universitet är i hög grad beroende av den region vi verkar i. Tillika är regionen beroende av universitetet.
Genom att utgå från den regionala utvecklingsstrategin, och matcha våra styrkor och utmaningar, kan vi tillsammans med näringsliv, kommuner och andra aktörer bygga samarbeten som är långsiktiga, hållbara och som skapar nytta för alla parter.
Under många år har det förts en diskussion där likhetstecken satts mellan hur starkt Umeå universitet engagerar sig i regionen och hur många utbildningsplatser vi förlägger till andra orter.
Synen på Umeå universitets uppdrag och regionala engagemang måste vara vidare än så. Vi inser samtidigt att vi måste bli bättre på att förklara på vilka andra sätt universitetet är en styrka för regionen och hur regionens unika förutsättningar är en tillgång för universitetet.
Att förse Sveriges och regionens arbetsmarknad med välutbildad arbetskraft är en mycket viktig uppgift oss. För att göra det med hög kvalitet måste förutsättningarna, till exempel pedagogiska verktyg, tillgång till praktikplatser, lärarkompetens eller behöriga sökande vara avgörande för var utbildningen ska förläggas.
Ett bra exempel är Umeå universitets läkarutbildning som universitetet håller på fyra olika studieorter. Genom samverkan med de fyra nordligaste landstingen kan vi höja utbildningskvaliteten och erbjuda studenterna god tillgång till kliniska miljöer och handledning.
För regionen innebär samarbetet att fler läkare utbildas och att läkarförsörjningen stärks i hela Norrland.
Vid Umeå universitet drivs forskningsfronten framåt varje dag. Forskare genererar kunskap som bidrar till att finna lösningar på de utmaningar som regionen står inför.
Arcum, ProcessIT Innovations och Umeå universitets företagsforskarskola är några exempel där samarbete mellan oss och partners i regionen är en förutsättning för framgångarna. Bland våra många partners kan vi till exempel nämna LKAB, Domsjö Fabriker, Boliden, Skellefteå Kraft, Örnsköldsviks kommun och Svenska samernas riksförbund.
Genom att vara en del av regionens innovationsstöd arbetar universitetet med att våra studenters och forskares kunskap kommersialiseras och därmed bidrar till utveckling i samhället.
Sliperiet är en stor satsning för att ytterligare utveckla samverkan och innovation. Med digitala verktyg; 3D-skrivare, smarta textilier och motion-capture-utrustning skapas möjligheter till prototyptillverkning och visualisering.
Flera stora forskningsprojekt har startats och för att nå bästa möjliga resultat i projekten samarbetar vi exempelvis med Vilhelmina teknikpark och med företag i Norsjö, Piteå och Skellefteå.
Umeå universitet vill vara en engagerad samhällsaktör. Vi vill mötas i samarbeten som bidrar till nytta för oss själva och våra partner. Det är både mitt eget och Umeå universitets budskap. Inget annat.
Agneta Marell
vicerektor för Samverkan och innovation samt professor vid Handelshögskolan, Umeå Universitet
Att förse Sveriges och regionens arbetsmarknad med välutbildad arbetskraft är en mycket viktig uppgift oss.