Toan har gett oss längre liv

Krönika. Historikern Gunnar Wettergren menar att det finns en enkel förklaring till att medelåldern ökat så snabbt – nämligen vattenklosetten.

Not Found2016-10-05 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medellivslängden i Sverige har ökat nästan oavbrutet under hela 1900-talet.

För 100 år sedan var medellivslängden nästan 57 år för kvinnor och drygt 54 år för män. I dag är motsvarande siffror knappt 84 år för kvinnor och nära 80 år för män.

Varför medellivslängden ökat så snabbt var en fråga som dök upp i ett av de första programmen av ”Fråga Lund” i SVT.

Om jag minns rätt gick ordet först till läkaren i panelen. Ganska naturligt kan tyckas eftersom de flesta menar att läkarvetenskapens utveckling är den främsta orsaken till den ökade livslängden.

Men historikern i sällskapet, Gunnar Wettergren, var snabbt framme och replikerade att det finns en annan förklaring till att medelåldern ökat så snabbt – nämligen vattenklosetten.

Ett märkligt svar tycker kanske framför allt många ungdomar, uppfostrade som de är i en tid när toalettstolen länge varit en självklarhet.

Men vi talar om ökningen under hela 1900-talet och i början av förra seklet var det fortfarande torrdasset som gällde med alla de problem som det förde med sig. Smuts och dålig hygien är som bekant grogrund för smitta och sjukdomar.

Hygienen blev därför allt bättre när badrum med vattenklosett så småningom blev standard i alla hem.

Och vi började leva allt längre.

I dag är vattenklosetten en självklarhet, även om också den kan vara en smittohärd. I en artikel på nätet kan vi till exempel läsa att WC-stolen i förkylningstider och när vinterkräksjukan härjar är ”ett ställe där viruset bara väntar på att ta sig in i din kropp”.

Små vattendroppar med avföringsrester med bakterier och virus kan sprida sig flera meter.

Har du förresten bacillskräck ska du kanske också följa rådet som ges i en kvällstidning: ”Ta inte mobilen med dig på toaletten.”

Enligt en undersökning som ett telekomföretag gjort tar åtta av tio mobilanvändare med sig telefonen in på toan.

70 procent uppger att de till och med surfar när de sitter där.

Mobilen är tydligen en riktig bakterierhärd. Även om du tvättar händerna så tar du ju i telefonen sen igen. Och håller den mot ansiktet och munnen.

Bakterierna åker fram och tillbaka och risken för att du till slut blir sjuk är stor.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Sju av tio svenskar surfar när de sitter där.

Läs mer om