Tillsammans löser vi utmaningarna

Debatt. Vi vill ha en bransch där män och kvinnor, nyanlända och ungdomar jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-10 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avtalsrörelsen har startat och byggbranschens parter växlat avtalskrav.

Detta i en tid när byggbranschen står inför stora utmaningar. Vi ska bygga bort en enorm bostadsbrist och kommer att behöva alla krafter som finns. Samtidigt står flera grupper utanför arbetsmarknaden och byggbranschen präglas av dålig ordning och reda.

Därför går Byggnads in i avtalsrörelsen med målet att skapa en modern och framtidsinriktad byggbransch. Vi vill ha en bransch där män och kvinnor, nyanlända och ungdomar jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor.

Våra arbetsplatser har de senaste 10–20 åren styckats upp i allt fler entreprenader med långa entreprenadkedjor. Detta skapar problem. För att förhindra att säkerhet, villkor och löner sätts ur spel vill vi utveckla och stärka huvudentreprenörsansvaret.

Unga tjejer och killar drömmer om att bli framtidens byggnadsarbetare. Trots behovet av arbetskraft har dagens byggelever svårt att hitta en lärlingsplats. Byggnads vill fastställa att byggföretagen tar sitt ansvar och anställer fler lärlingar.

Kvinnor har svårt att få jobb i byggbranschen. Det finns attityder och en jargong som håller kvinnor borta och som får både män och kvinnor att må dåligt. Ska vi klara av att bygga alla de bostäder som behövs kan vi inte vända halva befolkningen ryggen. Så omoderna kan vi inte vara. Därför vill vi arbeta för en förändring så att alla känner sig välkomna.

Det finns anledning att kommentera några av de utspel som Sveriges Byggindustrier (BI) gjort inför avtalsrörelsen. Dess vd Ola Månsson påstår att Byggnads och förbunden i 6F har brutit sig ur LO:s samordning och har som mål att spräcka industrins märke.

Det är fel. Förbunden i 6F har hela tiden arbetat för en LO-samordning. En samordning är en styrka. I denna avtalsrörelse samordnar sig därför Byggnads med de övriga LO-förbunden inom 6F och Musikerna i stället.

När det gäller våra lönekrav på 3,2 procent har Sveriges Byggindustrier valt att kalla dessa företagsfientliga. Naturligtvis är det oss främmande att presentera lönekrav som skulle riskera både företag och jobben.

Vårt lönekrav grundar sig på en gedigen ekonomisk analys som har stöd av bland annat Konjunkturinstitutet och Riksbanken. Hjulen snurrar och miljarderna rullar in. Då ska landets byggnadsarbetare få ta del av den vinst som de är med och skapar.

Byggnads ser ett stort behov av att parterna tar ett gemensamt ansvar för att möta de utmaningar som byggbranschen står inför. Därför ser vi med oro och förvåning på det hårda tonläge som Sveriges Byggindustrier håller. Vi behöver inte mer konfrontation och osakliga utspel. Vi bjuder i stället in till framtidsinriktade samtal och hoppas att Sveriges Byggindustrier vill kroka arm med oss.

Thomas Rolén

ordförande Byggnads i Västerbotten

Ska vi klara av att bygga alla de bostäder som behövs kan vi inte vända halva befolkningen ryggen.

Läs mer om