Teknikföretag har satts på undantag

Debatt. Region Västerbotten måste se betydelsen och kraften hos dessa företag. Regionförbundet borde kunna vara en aktör kring till exempel kompetensförsörjningen som är en prioriterad fråga för industri och teknikföretagen i länet.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-22 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiskt styrda organisationen Region Västerbotten bildades för att ta det regionala utvecklingsansvaret och driva tillväxtarbetet i länet.

Men precis som företagaren Helena Lundgren, Vindeln, skrev i Västerbottens-Kuriren – ”Objektiv utvärdering av Region Västerbotten behövs” 17/2 2016– kan man ifrågasätta vad regionförbundet gör för länets industri och teknikföretag.

Efter samtal med ledande personer från Umeås och Skellefteås teknikföretag bekräftas tyvärr den bild som Helena Lundgren gav. Förvånande många vittnar om att de inte fått något stöd i näringslivs- och kompetensfrågor, och många visste inte ens om att det var något som Region Västerbotten arbetade med.

Kan det vara så att industri och teknikföretag inte tillhör de prioriterade verksamheterna för Region Västerbotten?

Ser man på Region Västerbottens fokusområden så är de regional utvecklingsplanering, näringsliv och företagande, turism, energi, miljö och klimat, kompetensförsörjning och utbildning, transportinfrastruktur och kommunikationer, IT-infrastruktur och tillämpningar, förnyelse av samhällsservice, internationellt engagemang och EU-arbete samt regional kulturutveckling.

Inget fokusområde är direkt riktat mot industri och teknikföretag, men flera av dessa områden berör ändå branschen.

Det blir dock än mer bekymmersamt när det visar sig att flera av företagsledarna vittnar om att de aldrig fått besök eller blivit kontaktade av Region Västerbotten i någon av dessa frågor. Det måste vara ett större fokus på de industri och teknikföretag som är så avgörande för både Sverige och Västerbottens välfärd och framtid.

I Sverige finns närmare 16 000 industriföretag med teknikinriktning. Av dessa är de allra flesta egenföretagare utan några anställda. Totalt har branschen omkring 350 000 personer anställda, varav ungefär 300 000 är anställda i något av Teknikföretagens 3 800 medlemsföretag.

Inkluderar vi de service- och tjänsteföretag som är beroende av industrin blir det totalt omkring 1 000 000 personer som får sin sysselsättning tack vare branschen. Svenska teknikföretag verkar på en global marknad och har ytterligare cirka 600 000 anställda i andra länder.

I Västerbotten finns det drygt 130 teknikföretag som skapar sammanlagt nästan 18 000 arbetstillfällen, direkt och indirekt. De flesta teknikföretag som vi har i länet verkar på en internationellt konkurrensutsatt marknad där det hela tiden gäller att ligga steget före.

Region Västerbotten måste se betydelsen och kraften hos dessa företag. Regionförbundet borde kunna vara en aktör kring till exempel kompetensförsörjningen som är en prioriterad fråga för industri och teknikföretagen i länet.

Jan-Eric Sandberg

regionchef Teknikföretagen

Kan det vara så att industri och teknikföretag inte tillhör de prioriterade verksamheterna för Region Västerbotten?

Läs mer om