Plast kan få stor inverkan på både djur och klimat när den hamnar i naturen.
Sju av de tio vanligaste skräpen i strandnära miljöer och i hav är plaster.
Det är dags för EU att gå först i ledet med att förbjuda de engångsartiklar i plast där det redan finns mer miljövänliga alternativ.
Varje år dör en miljon fåglar på grund av plastavfall i haven. I dag finns det 150 000 ton plast som bara ligger och skräpar i våra hav. Snart finns det mer plast än fisk i haven.
Detta är produkter som naturen inte kan bryta ner och som skadar vårt rika marina djurliv. Det går att lägga till mängder av siffror. Slutsatsen blir ändå att den plastkonsumtion som vi har i dag inte platsar i ett hållbart samhälle. Dessutom kostar det enorma summor att städa upp efter oss själva.
Varje år dör en miljon fåglar på grund av plastavfall i haven. Det finns 150 000 ton plast som bara ligger och skräpar i våra hav. Snart finns det mer plast än fisk i haven.
EU-kommissionen har beräknat att européerna 2030 skulle spara 65 miljarder kronor på att förbjuda vissa engångsartiklar i plast. Klimatkostnaderna skulle minska med 220 miljarder om vi ger upp onödiga engångsplastprodukter som plasttallrikar, plastbestick, plastglas och sugrör.
Nej, dessa engångsprodukter kommer inte att försvinna från marknaden. Vi kommer fortsatt att kunna köpa engångsbestick till vår sallad och få ett sugrör till vår dryck. Men inte i plast.
Engångsprodukterna kommer i stället att tillverkas av hållbara material som redan i dag finns att tillgå på marknaden, som produkter baserade på biomassa.
Därutöver behöver vi i EU storsatsa på innovation inom förnybara material, återvinning och samtidigt stötta europeiskt företagande.
EU är dock inte den största boven i dramat. Asien, med Kina i spetsen, är klart värre.
Samtidigt är det dags att sopa rent framför vår egen dörr. Plast i haven är ett globalt problem och EU kan gå i främsta led och visa på alternativa vägar. Det här är världens chans.
Värdet av att EU vågar gå först i ledet är enormt.
Därför var onsdagens beslut i EU-parlamentet viktigt. Inte bara för oss människor, för vårt djurliv och för den miljö som våra barn ska leva i, utan också för att sprida budskapet till andra kontinenter. EU måste ta krafttag och leda den teknologiska utvecklingen i Europa så att företag och industrier kan bli världsledande på alternativa produkter som kan ersätta plast.
Engångsartiklar i plast skadar djur, människor och miljö. De medför dessutom en enorm kostnad som i stället skulle kunna satsas på forskning och utveckling för europeisk innovation.
Europa måste snabbt bestämma åt vilket håll man vill gå.
Jag vill ha en renare natur som i längden genererar pengar som kan satsas på förnybart material.
Kan det uppnås så gör jag gärna avkall på mitt sugrör i plast.
Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker