Svenska konsumenter vill ha mer svensk fisk

Debatt. Jordbruksverket har undersökt konsumenters attityd till fisk och andra produkter från havet. En klar majoritet anger att man i högre grad vill äta fisk och andra produkter från havet med svenskt ursprung.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-12-28 19:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det svenska fisket är tydligt reglerat och långsiktigt hållbart.

Svenska fiskare är kunniga och levererar utifrån kunskap och tradition bra livsmedel till konsumenterna. Inte minst är detta bra för Sveriges självförsörjning.

Det är Sverigedemokraternas målsättning att inom ramen för marknadsekonomiska principer och ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskevatten verka för en livskraftig svensk fiskerinäring. Fisket måste regleras genom regionalt samarbete, men vi måste samtidigt arbeta för rimliga förutsättningar för enskilda näringsidkare.

Fångstkvoterna i Östersjön och i Nordsjön utvärderas årligen och anpassas sedan noga därefter. Svenska myndigheter bedriver i sin tur nitisk kontroll av yrkesfisket, avseende både uppfiskade kvoter och till exempel vilka redskap som används.

Vi anser att fisk som är fångad i svenska vatten under våra egna myndigheters kontroll är allra bäst, sett till hållbarhet och till kvalitet. Vi tar inte ställning för eller emot certifiering av fisk, det är en fråga för konsumenter och producenter. Emellertid noterar vi att det i media pågår en debatt om certifieringarnas tillförlitlighet.

Förra året förlorade Östersjötorsken sin MSC-certifiering (Marine Stewardship Council) på grund av det man kallar för bristande underlag, vilket innebär kontrollerna underkändes. Därmed uppstod den märkliga situationen att vissa kommuner valde att köpa hokifilé från andra sidan jordklotet i stället för svenskfångad torsk.

Det är vanligt att landsting/regioner och kommuner sätter upp mål för hur mycket av maten som ska vara certifierad på olika sätt, detta gäller även fisk, medan relativt få har mål för hur mycket av maten som ska vara svensk.

Det är inte förenligt med Lagen om offentlig upphandling (LOU) att ställa krav på ursprungsland. Däremot anser vi att man kan rekommendera landsting/regioner och kommuner att inte underkänna fisk fångad i närområdet till förmån för certifierade produkter. Detta är i högsta grad en politisk fråga.

Jordbruksverket har undersökt konsumenters attityd till fisk och andra produkter från havet. En klar majoritet anger att man i högre grad vill äta fisk och andra produkter från havet med svenskt ursprung. Det är bra ur en hållbarhetssynpunkt och dessutom gynnsamt för svensk fiskerinäring.

Det sägs att man blir smart av att äta fisk. Så var smart och ät mer svenskfångad fisk.

Anders Forsberg(SD)

riksdagsledamot för Malmö kommun och landsbygdspolitisk talesperson

Runar Filper(SD)

riksdagsledamot för Östergötlands län och livsmedels- och Jaktpolitisk talesperson

Läs mer om