Studenterna behöver inte mer lån

Vi studenter lever i dag på en ganska begränsad kassa.

Not Found2014-03-06 12:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen med finansminister Anders Borg (M) i spetsen verkar äntligen ha insett att skattesänkningar kostar pengar för statskassan. Den uppenbara, logiska lösningen på detta problem kan ju tyckas vara att skippa jobbskatteavdragen för de som tjänar mest och satsa dessa pengar på exempelvis jobbsatsningar, skola eller välfärd. Sådant vi märkt kan behöva lite extra resurser.

Men regeringen verkar inte vara så mycket för de uppenbara och logiska lösningarna när de i stället föreslår bland annat sänkta pensioner, höjd fordons-, öl-, vin- och tobaksskatt, samt sänkta studiemedel.

Vi studenter lever i dag på en ganska begränsad kassa. De drygt 9 000 kronorna – som till mer än två tredjedelar består av lån – som ett fullt studiemedel för heltidsstudier innebär ska räcka till hyra, mat, allt. Nu vill regeringen minska bidragsdelen med 300 kronor och höja lånedelen med 1 300.

Rent spontant känns det visserligen skönt att få de där 1 000 kronorna extra varje månad. Mindre skönt känns det när en inser att det innebär 30 000 kronor extra i lånade pengar för att ta en kandidatexamen. Den ”satsning på studenter” som regeringen föreslår innebär med andra ord att skuldsätta studenter ännu mer.

Att låta studenterna finansiera regeringens skattesänkningar är för det första orättvist. Särskilt med tanke på att om det är någon grupp som inte ”tjänar” på jobbskatteavdrag så är det studenter, som inte jobbar. För det andra är det inte särskilt smart. Vill en kunna konkurrera med kunskap i en globaliserad tid är det väl knappast effektivt att göra det svårare att gå vidare till högre studier. För det tredje, och kanske det viktigaste, ser vi återigen hur regeringens politik leder till ökade samhällsklyftor. Det är inte de med en grundläggande ekonomisk trygghet som lider av att det blir dyrare att studera. Det är de som redan i dag tar en stor ekonomisk risk när de väljer högre utbildning.

En snedrekrytering sker inom högskolan redan i dag eftersom alla inte har samma möjlighet att skuldsätta sig. Ju mer av studiemedlet som består av lån och ju mindre som består av studiestöd, desto större snedrekrytering, desto fler tvingas avstå från att följa sina drömmar. Det är högerpolitik i ett nötskal; att möjliggöra för ”rätt” personer att utbilda sig och se till att ”fel” personer inte gör det. Högerpolitik är att bibehålla klassklyftor.

Vi i Umeå socialdemokratiska högskoleförening är stolta över att Sverige är ett land som möjliggör högre studier för många. Men sedan den nuvarande regeringen kom till makten har antalet studieplatser blivit färre och studiestöden sänkts till den grad att steget in i högre utbildning blivit större.

Vi vill inte se denna utveckling. Vi vill se ett Sverige där alla som vill har möjlighet att studera, utan att riskera enorma studielån eller att tvingas till ett extrajobb utöver heltidsstudierna. Anders Borg och resten av regeringen kanske hävdar att de satsar på studenterna, men vi ser att det de egentligen gör är att låta studenterna betala för de mest välbeställdas skattesänkningar.

Liss JonassonUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Saga HenriksdotterUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Joel NordlanderUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Andreas WilemollUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Amanda BoströmUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Jonas NordströmUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Siri AdelmannUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Mattias GottholdUmeå socialdemokratiska högskoleförening

David HillströmUmeå socialdemokratiska högskoleförening

Läs mer om