Hemma i Skellefteå tar vi bilen, åker nästan aldrig buss. I Stockholm blir det tvärtom. För även om vi åker bil till huvudstaden ställer vi undan den när vi kommer fram och åker kollektivt. Det är enklare och går snabbare.
När tåget går i tid vill säga. Problemet är alla dessa omskrivna tågförseningar. Ibland är förseningen bara 5–10 minuter, ibland en halvtimme eller mer och ibland blir tåget inställt. Bara för någon dag sedan läste jag att på en av pendeltågslinjerna har förseningarna ökat med 150 procent – bara under 2015.
Man står där övergiven och hjälplös på perrongen. Okej, vi är pensionärer och har oftast ingen tid att passa, men blir naturligtvis ändå frustrerade. Jag förstår att de som pendlar dagligen och ska hinna i tid till jobbet blir smått vansinniga.
Att dagligen bli stressad och orolig är förstås inte nyttigt och pendlarna lever också lite farligt säger de som forskar på området. Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Pendlarna sover också sämre än andra och utbrändhet är vanligt.
Dessutom riskerar det sociala priset att bli högt. Bland långpendlare är risken för skilsmässa 40 procent högre än för dem som bor nära jobbet visar en studie som gjorts vid Umeå universitet.
– Framförallt är det osäkerheten för pendlaren som åker kollektivt, att inte veta om man kommer fram i tid, som upplevs som väldigt stressande, säger en forskare vid arbets- och miljömedicin i Lund.
Den osäkerheten känner tydligen inte den som långpendlar med bil. I alla fall mår bilpendlaren inte alls lika dåligt.
Vad göra åt problemet?
Att kollektivtrafiken börjar hålla tiderna bättre vore förstås rena drömmen. Men kaoset i tågtrafiken verkar snarare öka än minska.
– Vi har en väldigt sliten anläggning, samtidigt har vi aldrig åkt så mycket tåg som nu, säger en forskningsingenjör på KTH Järnvägsgruppen.
Inte särskilt muntert att höra för en pendlare.
Alla problem för långtidspendlarna behöver förstås inte bero på tågförseningarna. Men problemen finns och vi spenderar mer och mer tid på att resa till och från jobbet. Då måste vi satsa ännu mer på att undersöka de sociala konsekvenserna menar forskarna.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran
Att kollektivtrafiken börjar hålla tiderna bättre vore förstås rena drömmen.