Med stöd av ett tydligt mål för förnybar energi har den förnybara elproduktionen i Västerbotten ökat kraftigt under de senaste tio åren. Regeringen måste nu sluta tveka och lämna ett tydligt besked om att Sverige vill att EU ska ha tre parallella och bindande klimat- och energimål med minst 60 procents utsläppsminskning, 45 procent förnybar energi och 40 procents energieffektivisering.
EU:s medlemsländer står inför ett avgörande vägskäl när de nu ska förhandla fram en ny klimat- och energiöverenskommelse som ska gälla fram till 2030. Nyligen skrev åtta av medlemsländerna till EU-kommissionen med önskan om ett mål för produktion av förnybar energi till 2030. Bland undertecknarna fanns Italien, Tyskland, Frankrike och Danmark. Men märkligt nog stod inte Sverige bakom uppmaningen.
EU-kommissionen föreslog den 22 januari att det förutom ett nytt klimatmål också ska finnas ett bindande EU-mål för förnybar energi. Det var ett steg i rätt riktning, även om de föreslagna målen är alldeles för låga. Regeringen måste ta tydlig ställning och arbeta aktivt för kraftfulla och bindande mål inte bara för minskade utsläpp, utan också för förnybar energi och energieffektivisering.
För det första är EU:s utsläppshandelssystem en stor besvikelse och investerarnas förtroende för systemet är kört i botten. Samtidigt som utsläppstaket måste sänkas kraftigt, krävs det alltså energimål som säkerställer fortsatta investeringar i förnybart och energieffektivisering.
För det andra styr utsläppshandeln mot kortsiktigt billiga utsläppsminskningar som ofta är otillräckliga. Utsläppshandeln måste därför kompletteras med styrmedel som gör att de tekniker som är nödvändiga för att på lång sikt lösa klimatfrågan snabbt blir lönsamma.
För det tredje importerar EU i dag över 50 procent av energin och andelen ökar. Med bindande mål för förnybar energi och effektivisering ökar vår försörjningstrygghet.
”Ett mål för förnybar energi kommer att stärka Europas konkurrenskraft och leda till fler jobb och högre tillväxt. Vi har inte råd att missa denna möjlighet”, skriver de åtta medlemsstaterna till EU-kommissionen.
Om vi inte får tre separata mål ökar osäkerheten för viktiga investeringar, EU:s försörjningstrygghet minskar och möjligheten att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader försvåras. Men genom ambitiösa och bindande mål kan EU bidra till ett genombrott i de globala klimatförhandlingarna. Och genom att Sverige har så goda förutsättningar för förnybar energi kan vi säkerställa att den utvecklas på ett hållbart sätt.
Allianspartiernas riksdagsledamöter i Västerbotten kan nu påverka den svenska regeringen att inte bara agera för ett radikalt klimatmål inom EU, utan också för kraftfulla mål för förnybar energi och energieffektivisering.
Svante Axelssongeneralsekreterare Naturskyddsföreningen
Håkan Wirténgeneralsekreterare WWF
Annika Helker Lundströmvd Svensk Vindenergi