Med FN:s globala klimatavtal COP21 har vi nu en internationell överenskommelse som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader.
Det är ett historiskt beslut. Men det är vad världen gör de kommande åren som blir helt avgörande för klimatet. Framför allt spelar städerna en mycket viktig roll i detta.
I en färsk undersökning, utförd av Cint på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, uppger 80 procent av svenska befolkningen att de tycker att det är viktigt att politiker på nationell nivå, och i kommunerna, satsar hårdare på hållbar stadsutveckling för att lösa klimatfrågan.
Det handlar till stor del om att möjliggöra för stadsinvånarna att minska sina klimatfotavtryck. Det invånarna, enligt WWF:s undersökning, tycker är viktigast att städerna satsar på är bättre möjligheter att resa kollektivt och att matsvinnet i skolor, på sjukhus och äldreboenden minskas.
Det är två exempel på åtgärder som är mycket bra för stadens beslutsfattare att satsa på ur klimatsynpunkt.
Över hälften av världens befolkning bor i dag i städer och står för över 70 procent av alla koldioxidutsläpp. Urbaniseringen sker i rask takt; inom en generation kommer nästan tre fjärdedelar av världens människor att bo i städer.
Stadsinvånarna har alldeles för stora koldioxidfotavtryck och konsumtionen av energi ökar, när den i stället måste börja bli lägre.
Städerna har en enorm potential att vara en del av lösningen för klimatet. Här kan svenska städer och kommuner spela en viktig roll som ledstjärnor i ett internationellt perspektiv.
Regeringen vill att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Sveriges kommuner är redan nyckelspelare i landets klimatarbete och deras klimatmål är i många fall betydligt mer ambitiösa än de nationella målen.
Ett stort ansvar vilar på världens städer. Därför måste alla tillsammans agera nu om vi ska begränsa klimatförändringarna till väl under två grader. Städerna måste snabbt göra sig fossilfria och skapa:
- Ambitiösa åtaganden och åtgärder för en övergång till 100 procent förnybar energi.
- Åtgärder för en klimatsäker framtid där hållbara lösningar för stadsinvånarnas behov av framför allt mat, vatten och energi säkras.
- Klimatsmarta lösningar för boende, transporter, mat och övrig konsumtion som gynnar ett lågt klimatfotavtryck från stadens invånare.
Städerna måste säkerställa att deras totala klimatfotavtryck inte är större än vad som ryms inom ramen för en planet. WWF och vi, som alla är deltagare i WWF:s stadsutmaning Earth Hour City Challenge, vill vara med och bidra till detta och dela med oss av goda exempel för en hållbar framtid och inspirera andra städer världen över att minska sitt och sina invånares klimatfotavtryck.
Håkan Wirtén