Smarta hem har sina risker

Krönika. Digitala lås finns på många arbetsplatser och hotell, men helt pålitliga är de uppenbarligen inte. Det visade sig när vi bodde på hotell i Spanien och skulle checka ut efter frukosten. Vi kom nämligen inte in i rummet för att hämta bagaget. Kortet till det digitala låset fungerade inte.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-12-19 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra bostäder blir allt smartare, och med det menas, om jag förstått det rätt, att hemmet fylls med uppkopplade hushållsmaskiner och diskreta sensorer som läser av hur huset mår.

Temperatur och fuktighet kan registreras och användas till exempel för att optimera elförbrukning och uppvärmning oavsett om du är hemma, på jobbet eller långt borta på en semesterresa.

Inget märkvärdigt med det.

Den tekniska utvecklingen har gått oerhört fort de senaste 15–20 åren och inte mycket talar för att utvecklingen plötsligt ska stanna upp.

Däremot kan man ju alltid diskutera om vi vill ha allt det nya och vara beredda att betala för det. Några prylar kommer att vara användbara, andra lova mer än de håller – och några kommer dessvärre att ha problem med säkerheten.

Det sistnämnda är inte minst viktigt. Även om smarta hem och uppkopplade fastigheter är framtiden varnar experter och forskare för att det finns risker.

”Ju mer man kopplar upp sig desto större risk”, är en kommentar som jag nyligen läste.

Framför allt finns oron för att någon hackar systemen och tar över kontrollen. Men också för att tekniken kan gå sönder eller börja krångla.

Det gäller inte minst låset till ytterdörren. Ett låsföretag uppger att hälften av kunderna numera väljer digitalt lås med kod, nyckelbricka eller mobilapp.

Digitala lås finns på många arbetsplatser och hotell, men helt pålitliga är de uppenbarligen inte. Det visade sig när vi bodde på hotell i Spanien och skulle checka ut efter frukosten. Vi kom nämligen inte in i rummet för att hämta bagaget. Kortet till det digitala låset fungerade inte.

En städare kom förbi och stoppade in sitt kort. Det fungerade inte heller. I receptionen fick vi ett nytt kort. Inte heller det fungerade.

Till slut kom en tekniker – men han gav upp efter 20 minuter. Vid det laget började vi bli oroliga för att vi skulle missa flyget. Men vår tekniker öppnade dörren till rummet intill, klättrade över till vår balkong och tog sig in den vägen. Som tur var hade vi lämnat balkongdörren på glänt.

Okej, vi hann med flyget. Men vi fick något att fundera över. Smarta hem med smarta lås har nog sina fördelar men också sina risker.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Som tur var hade vi lämnat balkongdörren på glänt.

Läs mer om