Slå igen svängdörrarna till partikanslierna

Krönika. De förtroendevalda bör rannsaka sig själva och fundera över vilka som har påverkat dem och i vilken riktning.

©SCANPIX SWEDEN, 1996-05-22. Snurrdˆrr I rˆrelse. Foto: Pawel Flato/SCANPIX Code: 50000

©SCANPIX SWEDEN, 1996-05-22. Snurrdˆrr I rˆrelse. Foto: Pawel Flato/SCANPIX Code: 50000

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2015-03-03 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer du ihåg när det stormade kring S-skribenten Daniel Suhonen?

I medierna rapporterades att han först hade skrivit åtminstone delar av dåvarande S-ledaren Håkan Juholts installationstal och därefter berömt det i en ledartext.

Exakt hur stor inverkan han hade på talet får vara osagt, men det vittnar om en ny tid där gränserna mellan politik och påverkan suddas ut.

Enligt sociologen Stefan Svallfors jobbar mellan 2 000 och 2 500 personer i den ”politiska zonen” (Dagens Samhälle 26/2 2015). Det är en grupp som växer lavinartat och det handlar inte primärt om ex-ministrar som likt den tidigare statsministern Göran Persson säljer sitt politiska kunnande till PR-byråer för att dryga ut pensionen.

Längre ner i partihierarkierna, bland politiskt sakkunniga och pressekreterare, är svängdörrarna mellan politik och lobbyism snarare regel än undantag. Samma person kan mycket väl först arbeta åt ett företag med starka politiska kopplingar, därefter ta plats på ett riksdagskansli och några år senare vara tillbaka i PR-världen.

”De påverkar politiken utan att vara förtroendevalda eller traditionella tjänstemän”, som Stefan Svallfors uttrycker saken.

Nu är det ingenting nytt att företag och lobbyorganisationer försöker påverka politiken. Det nya är att politiker och politiska rådgivare allt oftare rekryteras från påtryckarvärlden.

Att situationen behöver ändras betyder inte att PR-konsulter nödvändigtvis måste uteslutas från partiernas riksdagslistor. Däremot mår alla partier bra av att ha en bred rekryteringsbas till både förtroendeposter och partikanslier, vilket automatiskt skulle göra svängdörrarna färre. Dessutom bör de förtroendevalda rannsaka sig själva och fundera över vilka som har påverkat dem och i vilken riktning.

Det senare handlar om att undvika jäv. Vi måste helt enkelt kunna lita på att de förtroendevaldas lojalitet ligger hos väljarna. Inte hos före detta uppdragsgivare eller kompisar från tiden i ett politiskt ungdomsförbund.

Susanne Nyström

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Vi måste helt enkelt kunna lita på att de förtroendevaldas lojalitet ligger hos väljarna.

undefined
©SCANPIX SWEDEN, 1996-05-22. Snurrdˆrr I rˆrelse. Foto: Pawel Flato/SCANPIX Code: 50000
Läs mer om