Vid en första anblick finns det inte mycket som talar för att Skellefteå kommun har 80 000 invånare 2030.
Befolkningsökningen står nästan stilla, vi läser varje vecka om krisen inom vården och vi bortprioriteras när statligt kapital för infrastruktursatsningar ska fördelas.
Om vi tänker och agerar utifrån dessa ramar är loppet redan kört.
Vi människor har dock alltid varit dåliga på att förutspå framtiden. Därför borde vi ifrågasätta om vi verkligen använder rätt ramar.
Ray Kurzweil har en teori som han kallar ”the law of accelerating returns”. Han menar att utvecklingen av vårt samhälle sker exponentiellt. Han påstår att det skedde lika mycket utveckling under de första 14 åren av 2000-talet som under hela 1900-talet.
Redan 2021 har vi åstadkommit ytterligare ett 1900-tal av utveckling och sedan fortsätter det i allt högre takt.
Vad får det för konsekvenser? Jo, att väldigt mycket av det som är sanning i dag inte kommer att gälla om några år.
Det som sker just nu är stora framsteg inom digitaliseringen i allmänhet och artificiell intelligens i synnerhet. Det kommer att få stora effekter på vårt samhälle redan om några år, effekter som kan ge positiva effekter för vår stad. Låt mig ta några exempel.
Landstinget brottas i dag med stora budgetunderskott, personalbrist och geografiska utmaningar. Runt hörnet finns teknik som gör att vi kan bli diagnostiserade i hemmet, både genom tjänster kopplade till riktiga läkare, men på sikt även med uppkopplade sensorer och automatiska analyser.
Det har potential att skapa en kvalitativ och distribuerad vård där våra befintliga vårdinrättningar kan fokusera på att behandla sjukdomar som kräver fysiska ingrepp.
Vad händer om alla universitet har spelat ut sin roll som utbildningsinstans inom en nära framtid? Handen på hjärtat, hur mycket av det du lärde dig på universitetet hade du inte kunnat lära dig själv via olika källor – både offline och online i dag?
Vi pratar ofta om Norrbotniabanan som en förutsättning för inflyttning och arbetspendling. Jag säger inte emot att det finns många fördelar med en tågförbindelse mellan våra norrländska städer, men tänk om vi inom tio år har självkörande eldrivna personbilar (och lastbilar) som ger oss samma resultat? Byggd på befintlig infrastruktur och med möjlighet att även åka, hör och häpna, inåt landet.
Hur kommer arbetsmarknaden att se ut 2030? Det är ganska stor sannolikhet att alla yrken som går att automatisera kommer att automatiseras. I många fall handlar det om så kallade repetitiva yrken, till exempel inom ekonomi och redovisning, handel, transport och industri.
Det låter dystert men det finns hopp. Boston Consulting Group, tillsammans med bland annat OECD, har gjort analyser som visar på att för varje arbetstillfälle som automatiseras uppstår två nya. Förklaringen är att effektiviseringen leder till ökad tillväxt som i sin tur leder till ökad efterfrågan på både befintliga och nya tjänster och produkter.
Skellefteå har under många årtionden haft en ledande position när det gäller digitalisering av offentlig sektor. Det har primärt skett genom leverans av olika IT-lösningar från privata bolag men på senare tid har även vår kommunorganisation valt att se möjligheterna och effektiviseringspotentialen med digitalisering, vilket skapat eko i övriga Sverige.
De IT-bolag som verkar i staden i dag kanske inte alla finns kvar 2030. Blandningen av den kompetens som finns representerad, tillsammans med den historiska entreprenörsandan och den framväxande start up-scenen, ger mig dock goda förhoppningar om att lokala bolag även i framtiden är med och driver digitaliseringen och automatiseringen inom både offentlig och privat sektor.
Skellefteå är en kreativ stad och kreativa idéer och människor kommer att vara hårdvaluta i framtiden. Även om många industriyrken kanske försvinner så kommer våra duktiga entreprenörer och kreatörer att se nya affärsmöjligheter och skapa nya arbetstillfällen.
En stad som alltid har stått på egna ben borde inte drabbas negativt av att universitetsvärlden förändras, snarare tvärtom. Den privata entreprenörsskola som finns i dag är bara början på en utveckling där företagsledare skapar effektiva skräddarsydda utbildningar som hjälper deras verksamhet att fortsätta att utvecklas.
Med kloka investeringar på upplevelser i form av kultur, nöje och natur kan vi kanske locka våra unga att stanna kvar i staden, eller åtminstone återvända snabbt, samtidigt som det attraherar turister.
Det viktigaste jag som företagare, medarbetare och medborgare behöver göra framöver är att vara med och påverka så att riktningen på våra investeringar ständigt uppdateras och pekar åt rätt håll. Vi måste tillsammans se till att vi ser möjligheter när andra ser utmaningar.
Vi vet att det är svårt att sia om framtiden men om vi satsar vår energi, tid och våra pengar på rätt aktiviteter tror jag att Skellefteås framtid kommer att vara ljus.
Eller för att citera Otto Knows när han klev av den stora scenen på torget i somras: ”Din tid kommer”.
Tobias Norrfors
Visma
Skellefteå är en kreativ stad och kreativa idéer och människor kommer att vara hårdvaluta i framtiden.