Skellefteå, det är dags för nästa nivå

Debatt. Nästa vecka inleds Bizbuz, Skellefteås näringslivsdagar. Det är ett forum för dem som vill lära sig mer om näringslivet i regionen och tillsammans blicka framåt med nya idéer och tankar. Att viga fler dagar till att mötas kring frågor som rör Skellefteås näringsliv och framtiden är bra. Det behövs mer sådant. Samtidigt ser vi att debatten om Skellefteås näringsliv ofta utgår ifrån hur det ser ut i dag, vad som är bra och vad som måste bli bättre, i stället för de mer visionära idéerna om hur det skulle kunna se ut. Utifrån detta koncept fick ett antal aktörer i uppdrag att ”visionera” om Skellefteås näringsliv 2030 och bidra med sina reflektioner kring Skellefteås framtida näringsliv.

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

Foto: Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

Not Found2017-01-13 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De regioner i världen som upplever starkast utveckling är de där människorna i större utsträckning än andra spelar dataspel, bygger saker, kollar på film, surfar på webben, träffar nya människor, slappar, använder sociala medier, läser, leker och umgås – rättvisa, ekologiska och kulturrika samhällen.

Fri och lättillgänglig information och kunskap tillsammans med billiga och rörliga produktionsresurser gör att verksamheten i framgångsrika företag främst inriktas på att odla och skörda människors fantasier och drömmar.

Företagen inom de digitala, kreativa och tekniska näringarna växer samman och deras konkurrenskraft är helt beroende av förmågan till nyskapande.

Den positiva utvecklingen i Skellefteå tog fart genom framsynta företagare och politiker som 2015 började investera i utbildningsverksamheter och plattformar för kreativitet, teknik och entreprenörskap.

En stark och unik samhällskultur bildades med rötter från företagsamma människor i bygdens historia som kännetecknades av kreativitet, entreprenörskap, samarbetsförmåga och en gnutta jävlar anamma. En ökad kommunal satsning på skola, vård, omsorg, stadskärnan, kultur och en bro bidrog starkt till utvecklingen.

Globala företag som tidigt insåg att samhällskultur och miljö är framtidens viktigaste framgångsfaktorer började under 2019 att etablera sig i Skellefteå.

Förutom attityden hos kommunens invånare och den rena miljön ansåg företagen det som speciellt viktigt med den levande stadskärnan, det rika kultur- och restaurangutbudet och det goda laxfisket i Skellefteälven.

Trenden fortsatte in på 2020-talet och 2025 hade 25 av de 50 viktigaste företagen i världen huvuddelen av sin verksamhet i Skellefteå.

Efter att världssvälten, krigen och miljöförstörelsen ”utrotades” i mitten av 2020-talet så ägnar sig invånarna i inbillningssamhället, i Skellefteå och i övriga världen, främst åt att göra roliga saker och att göra gott för samhället.

De ansvarsfulla människorna i företagen fördelar på ett naturligt sätt överflödet av tillgångar mellan människorna i samhället utan något större behov av styrning från politiker och lagstiftning.

Transaktionskostnaden mellan leverantör och kund är nära noll, och inga resurser läggs längre på marknadsföring, försäljning och förhandling. Det råder fri rörlighet för människor mellan företagen och individens intresse och lust styr valet av arbetsuppgift och arbetsplats.

Alla människor arbetar mer eller mindre med det de tycker är roligt och meningsfullt.

Den positiva samhällsutvecklingen i Skellefteå fortsätter ända fram tills tisdagen den 7 januari 2030.

Klockan halv fyra på eftermiddagen syns då på den kalla och mörka vinterhimlen flammande bokstäver som förkunnar: Level 1 completed. Get ready for the next level.

Olov Hultdin

rektor No Plan B

En ökad kommunal satsning på skola, vård, omsorg, stadskärnan, kultur och en bro bidrog starkt till utvecklingen.

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Läs mer om