Alliansen älskar företagande och entreprenörskap.
Det är grunden till att jobben växer fram och till att staten, landstingen och kommunerna kan ta in och förvalta skattepengar till viktiga samhällsfunktioner som rättsväsendet, vården, skolan och allt annat som är vårt gemensamma.
Framväxten av flera jobb är också en grundpelare för ett växande Skellefteå och avgörande om kommunen ska nå målet om 80 000 invånare till 2030.
Företagande startar oftast med en idé om en tjänst eller produkt som människor, eller andra företag, är i behov av och efterfrågar. Det börjar i de små och medelstora företagen.
Det är också i de små företagen som den lokala jobbtillväxten är störst. Det visas till exempel i en rapport från organisationen Företagarna. Jobbtillväxten i de små företagen i Skellefteå har varit 34 procent mellan 1990 och 2013. Det handlar om 2 688 jobb som har skapats av småföretagare.
Skellefteå har traditionellt varit en stark företagarbygd. Samtidigt visar aktuell statistik, sammanställd av Svenskt Näringsliv, att Skellefteå har låg andel företagsamma människor i förhållande till befolkningens storlek.
Detta gäller såväl bland befolkningen totalt, som bland den kvinnliga respektive unga befolkningen. Den totala andelen företagsamma människor i Skellefteå är cirka tio procent av befolkningen, vilket är lägst i Västerbotten.
Svenskt Näringslivs företagarundersökning och Sveriges kommuner och landstings ”Insiktsmätning” vittnar också om att Skellefteå kommuns företagsklimat står och stampar – eller tappar mark i förhållande till övriga Sverige.
Sedan en tid tillbaka finns det ett antal påbörjade insatser för att förstärka arbetet kring företagsetableringar och nyföretagandet i Skellefteå. Till exempel ”Den röda tråden” som är ett projekt som syftar till att stödja framväxten av nya företag och bistå i vidareutvecklingen av de befintliga.
Allt från ”Ung företagsamhet” till så kallad inkubatorsverksamhet. Det är bra och välkommet, och något som Alliansen står bakom. Men det räcker inte.
Alliansen ser behovet av ytterligare reformer som kan förbättra företagsklimatet och skapa bättre förutsättningar för till exempel nyetableringar, kvinnors, ungdomars och utlandsföddas företagande och företagande på landsbygden. Det handlar om jobben i kommunen.
Alliansen anser att det behövs ökad valfrihet, mångfald och konkurrens för att skapa fler jobb. Vi vill ge entreprenörer och företagare bättre möjlighet att förverkliga sina idéer och tillväxtdrömmar.
Fler människor med olika bakgrund ger nytänkande och nya idéer som kan ge fler arbetstillfällen och göra mer nytta för våra skattekronor.
Vi vill ge invånarna möjligheten att kunna välja hur de vill leva sina liv och vem som ska ta hand om dem. Detta är den bärande tanke som är bakgrunden till våra förslag för att stärka företagsklimatet i Skellefteå kommun.
Vi vill ge idéerna plats.
Andreas Löwenhöök(M)
oppositionsråd, Skellefteå kommun
Carina Sundbom(C)
gruppledare, Skellefteå kommun
Andreas Westerberg(L)
gruppledare, Skellefteå kommun
Charlotta Enqvist(KD)
gruppledare, Skellefteå kommun
Framväxten av flera jobb är avgörande om kommunen ska nå målet om 80 000 invånare till 2030.