I Sverige finns det 36 regionala flygplatser, alltså flygplatser som inte ägs av statliga Swedavia. Dessa spelar en avgörande roll, inte bara för flygtrafiken, utan också för den regionala tillväxten i sina respektive närområden.
Sverige är ett stort land där flyget är mycket viktigt för en fungerande infrastruktur. Många flygplatser lever under tuffa ekonomiska villkor och flera dras med stora årliga förluster. En av flygplatsernas absolut största kostnader är de som hänger samman med flygtrafikledningstjänsten.
2010 öppnade Alliansregeringen upp för konkurrens inom flygtrafikledningstjänsten. När nya aktörer har etablerat sig har kostnaderna sänkts vilket inneburit stora besparingar för de regionala flygplatserna – likväl som för skattebetalarna och resenärerna. I genomsnitt har de flygplatser, exempelvis Skellefteå, som valt att teckna avtal med en annan aktör än Luftfartsverket sparat 17 procent jämfört med tidigare kostnader.
I juni förra året valde Socialdemokraterna i riksdagens trafikutskott oväntat att göra upp med Sverigedemokraterna om att återreglera dessa tjänster. Genom ett så kallat tillkännagivande vill de tvinga regeringen att lägga fram ett förslag som går i den riktningen.
Detta skulle kunna få förödande konsekvenser, inte minst för inrikesflyget, och kan i förlängningen också leda till att mindre flygplatser inte klarar de höjda kostnaderna utan tvingas slå igen. Om det i stället blir de kommuner, som ofta äger flygplatserna, som får ta smällen så innebär det kostnader i miljonklassen som tas direkt från den kommunala budgeten.
Innan avregleringen hade kostnaderna för flygtrafiktjänster stigit med 20 procent på fem år. När man öppnade upp för konkurrens sjönk priserna med 30 procent. Den totala kostnaden för de flygtrafikledningstjänster som nu är konkurrensutsatta uppgår till cirka 900 miljoner kronor. Om priserna stiger till den nivå de var före avregleringen så innebär det ökade kostnader på åtminstone 100 miljoner kronor.
Sverige är ett av världens mest flygsäkra länder och enligt Transportstyrelsen, som är ansvarig myndighet för flygtrafiksäkerheten, så är säkerheten lika hög i dag som när Luftfartsverket ensamt hade ansvaret för flygtrafikledningstjänsterna.
I vår kommer förslaget om en återreglering av flygtrafikledningstjänsterna att hamna upp på riksdagens bord efter krav från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Vi undrar om Katarina Köhler, socialdemokratisk riksdagsledamot från Skellefteå, är beredd att lyssna på den massiva kritik som kommit, inte minst från socialdemokratiska kommunalråd i de kommuner som drabbas av ökade kostnader till följd av en återreglering. Är du beredda att verka för att förslaget dras tillbaka eller kommer du fortsätta samverka med Sverigedemokraterna för att öka det ekonomiska trycket på Skellefteå flygplats?
Edward Riedl(M) riksdagsledamot för Västerbottens län och ledamot av trafikutskottet
Andreas Löwenhöök(M) vice oppositionsråd Skellefteå kommun