Skellefteå Airport avslutade 2016 med att dela ut två julklappar: en direktlinje till Amsterdam och Norwegians etablering på linjen Skellefteå–Stockholm.
Det innebär att vi får cirka 160 000 nya flygstolar till och från Skellefteå samtidigt som vi aldrig haft fler charteravgångar.
Bakom varje ny flygstol ligger ett omfattande etableringsarbete. Det har länge funnits en efterfrågan på fler och bättre flygförbindelser. Fler flygförbindelser verkar i sig som en katalysator för tillväxt. Flyget är därför avgörande för vår regions fortsatta utveckling och för Skellefteå 2030.
Tittar vi in i spåkulan, 13 år framåt, går det inte att prata om Skellefteås näringsliv 2030 utan att nämna flygplatsen. Studier visar att det finns en direkt koppling mellan god tillgänglighet till en region och dess tillväxt. Ju bättre utbud av flyglinjer är desto större möjligheter till investeringar och företagsetableringar.
Olika beräkningsmodeller sätter det direkta ekonomiska värdet av Skellefteå Airport till minst 50 miljoner kronor årligen. Till detta kommer det ekonomiska värdet för regionens näringsliv som beräknats till 100 miljoner koronor. Så flyget är viktigt för näringslivet men också för att fler ska vilja bo här.
2030 är Skellefteå Airport det självklara valet för flyg i hela Norrland. Flera flygbolag har insett fördelarna med Skellefteå och med vår geografiska position mitt i regionen. Detta gör Skellefteå till det självklara valet för flygbolagens etableringar i norra delen av Sverige.
En längre rullbana öppnar för direktflyg till internationella flygnav som Dubai och Bangkok. Detta leder i sin tur till växande turism, fler som kan starta företag i upplevelseindustrin, ökad handel och företag som får lättare att rekrytera – både i regionen och internationellt.
Det är inga konstigheter. Under den senaste femårsperioden har Skellefteå Airport varit en av de snabbast växande flygplatserna i Sverige. 2020 har denna trend givetvis fortsatt. Baserat på ett medeltillväxtscenario beräknas passagerarprognosen för Skellefteå Airport 2035 vara 536 000 resenärer per år. Vi hoppas det blir ännu fler.
Det är ett Skellefteå med framåtanda och ett sjudande näringsliv som jag ser framför mig. Men jag ser också rymdfärjor. Spaceport Sweden driver opinion för rymdturism och undersöker nu möjligheten att etablera en rymdhamn på Skellefteå Airport.
2030 kan Skellefteå Spaceport i verka som en hub för kommersiella rymdresor och som ett center för forskning inom rymdindustrin. Tanken är svindlande.
Det är kanske inte rymdfärjorna i sig som är det som kittlar mest. Det är i stället vad en rymdhamn i Skellefteå skulle kunna innebära i form av arbetstillfällen inom världsledande forskning och utveckling i kommunen.
Visst finns det en del orosmoln på himlen som kan hota utvecklingen. Flygbranschen tillhör en dynamisk och föränderlig värld. Lågprisbolag utmanar de traditionella flygbolagen och skakar om i en bransch med behov av ökad lönsamhet.
Regeringens intentioner på att införa en flygskatt skapar oro för vår region där beroendet av flyget är stort. Miljön, ja vårt klimat är viktigt men jag hoppas att det inte ska ses som ett hot mot en utveckling av flygindustrin – snarare som en möjlighet.
I stället för fiskala skatter med små miljövinster hoppas jag att vi fram till 2030 investerat i forskning på ny teknik, biobränslen och effektivare flygvägar som bidragit till en flygbransch i harmoni med miljön.
Skellefteå Airport kan spela en viktig roll för näringslivet 2030. Men kom ihåg en sak: vad Skellefteå Airport är, eller inte är, 2030 till stor del ligger i våra egna – i dina och mina – händer. Det är ju ändå vår flygplats.
Till 2030: Live long and prosper.
Malin Burlin Lundmark
kommersiellt ansvarig på Skellefteå Airport
2030 är Skellefteå Airport det självklara valet för flyg i hela Norrland.