Sjukvårdens utmaningar kräver socialliberala svar

Debatt. Den största utmaningen landstinget står inför är att rekrytera kompetent personal. Därför ser vi en satsning på utbildning, fortbildning, forskning och att vara en god arbetsgivare som viktiga förutsättningar för att säkerställa en god och tillgänglig hälso- och sjukvård i Västerbotten.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-06-21 11:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerbottens sjukvård håller god kvalitet.

Vi hyser stor respekt och beundran för den arbetsinsats som utförs dygnet runt av landstingets kompetenta personal.

Landstingets ekonomi och otillgängligheten till både vårdcentraler och sjukhusvård är däremot bekymmersam och oacceptabel. Därför är en skattehöjning på 50 öre ofrånkomlig. Landstinget ligger trots det fortfarande nära genomsnittet för Sveriges regioner och landsting.

Alternativet är stora nedskärningar, på flera hundra miljoner kronor, som skulle skada sjukvården under mycket lång tid framöver med stora konsekvenser för de människor som är i störst behov av sjukvård.

Den största utmaningen landstinget står inför är att rekrytera kompetent personal. Därför ser vi en satsning på utbildning, fortbildning, forskning och att vara en god arbetsgivare som viktiga förutsättningar för att säkerställa en god och tillgänglig hälso- och sjukvård i Västerbotten.

Landstinget måste uppfattas som en attraktiv arbetsgivare för redan anställda, för nyutbildade och för seniorer.

Vi vill satsa 25 miljoner kronor på personal och prioriterar bland annat karriärtjänster och allmän specialisttjänstgöring (AST) för sjuksköterskor, fler platser för allmän- och specialisttjänstgöring för läkare (AT- och ST- tjänster) och specialistutbildning för undersköterskor.

Norrlands universitetssjukhus (NUS), tillsammans med länsdelssjukhusen i Lycksele och Skellefteå, ska garantera tillgången till sjukvård i hela Västerbotten. Vi vill säkra Skellefteå och Lycksele lasarett som fullvärdiga akutsjukhus.

Norrlands universitetssjukhus har ansvar för den högspecialiserade sjukvården i hela norra Sverige och är navet för läkarutbildningen i den norra regionen.

För att garantera en regionsjukvård i toppklass är den kliniska forskningen en grundförutsättning. Det är viktigt att vidareutveckla spetsfunktioner och därför vill vi satsa på spjutspetsforskning/karriärtjänster.

Under åren har 120 vårdplatser försvunnit, främst på enheter som vårdar äldre, vilket har inneburit att de ligger kvar inom akutsjukvården i stället för att få sin rehabilitering vid geriatriken.

Vi vill skapa ytterligare en vårdavdelning vid geriatriskt centrum och öppna den nedlagda dagrehabiliteringen för 65+ vid NUS. Att inte ha rehabilitering för människor över 65 år är enligt oss åldersdiskriminering. Vi vill också öppna de nedlagda öron-näsa-halsmottagningarna i Lycksele och Skellefteå.

Primärvården ska vara förstahandsvalet när västerbottningen blir sjuk. För oss liberaler är det viktigt att man själv kan välja läkare och vårdcentral.

Läkarbristen är stor inom primärvården vilket har inneburit att landstinget tvingats till dyra lösningar i form av hyrläkare. Därför har vi satsat på specialisttjänster för läkare för att minimera hyrläkarbehovet.

Vi vill också minska primärvårdens uppdrag. Vi vill skapa fler möjligheter för primärvården att skräddarsy och profilera sin verksamhet genom att tillföra bredare kompetens. Med till exempel en äldrevårdscentral skapas en struktur och vård som är särskilt anpassad för den seniora västerbottningen.

Psykisk ohälsa är den ohälsa som ökar mest i samhället, inte minst bland barn och unga. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västerbottens läns landsting har landets sämsta tillgänglighet – vilket är oacceptabelt. Vi vill upphandla utredning/behandling för att minska köerna och samordna BUP med barn- och ungdomskliniken.

Vuxenpsykiatrin har ett högt patienttryck och dras med ständiga överbeläggningar. Detta innebär att det ibland är svårt att få vård i tid, att risken att skrivas ut i förtid är stor och att arbetsbördan läggs på anhöriga. Vi ser behovet av satsningar på både fler vårdplatser och på den öppna vården och vill inrätta en psykiatrisk akutbil.

För oss liberaler är det en självklarhet att ta ansvar för sjukvården. Därför satsar vi 135 miljoner kronor på hälso- och sjukvård och 25 miljoner på personal.

Sjukvårdens utmaningar kräver socialliberala svar.

Marianne Normark(L)

gruppledare, ledamot i Västerbottens läns landstings landstingsfullmäktige

Carin Hasslow(L)

ledamot i Västerbottens läns landstings landstingsfullmäktige

Nicke Grahn(L)

ledamot i Västerbottens läns landstings landstingsfullmäktige

IngMarie Westh(L)

ledamot i Västerbottens läns landstings landstingsfullmäktige

Thommy Bäckström(L)

ledamot i Västerbottens läns landstings landstingsfullmäktige

Jens Wennberg(L)

ledamot i Västerbottens läns landstings landstingsfullmäktige

Läs mer om