Jag minns ett samtal för några år sedan med en god vän inom byggbranschen. Efter en trasslig, och misslyckad, affär dömde han ut all bostadspolitik och hela byggbranschen. Det är mest bara mygel och byråkrati och de som styr är politikerna, fackföreningspampar och andra tyckare och byråkrater.
Det är möjligt, för att inte säga troligt, att denna ilskna kommentar är något överdriven, men jag kom i alla fall att tänka på den när jag nyligen läste en artikel i tidningen Vi.
Artikeln har skrivits av tidningens politiska reporter Cecilia Garme som gjorde ett tappert försök att förklara för sina läsare varför bostadspolitiken är som den är och varför bostadsköerna växer.
Att skylla problemen på hyresregleringen, som borgerliga politiker gärna gör, är att göra det alltför lätt för sig, menar hon. Det finns många andra orsaker till problemen, framför allt tar det för lång tid att få igenom en byggprocess, ibland upp till tio år från idé till färdig lägenhet.
Ett annat problem är, påpekar Garme, att det finns för lite mark att bygga på (vilket kan låta märkligt i detta glesbefolkade land).
Men många skyller också, liksom min gode vän, branschens problem på byråkratin. Och visst finns det massvis med regler som försvårar bostadsbyggandet, regler ofta skapade av staten eller statliga myndigheter. Det kan vara byggnormer, miljöregler, riksintressen av olika slag.
Sympatiska, motiverade regler, men sammantaget en stoppkloss, menar Vi-journalisten.
Men samtidigt är också kommuner bra på att hitta på egna regler.
Väljare frågar sig förstås om man inte kan ändra på reglerna för att få fart på bostadsbyggandet. Nja, teoretiskt går det nog men samtidigt är det som Garme skriver: det är mycket svårare att avskaffa regler än att införa dem.
Politikerna, i båda blocken, sitter helt enkelt fast i regelträsket.
Vilket är en bra förklaring till att det inte hände så mycket, i alla fall inte tillräckligt, under de åtta alliansåren.
Och nu har rödgröna ministrar tagit över. Men att de ska lyckas ta ett helhetsgrepp på bostadspolitiken och ta sig upp ur träsket är det få som tror.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran
Sympatiska, motiverade regler, men sammantaget en stoppkloss.