Sex timmars arbetsdag är ett steg in i framtiden

Debatt. Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler där människor inte slits ut i förtid utan orkar jobba fram till pensionsåldern

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2015-11-10 20:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I decennier har sex timmars arbetsdag varit en vision för oss i Vänsterpartiet. Nu har vi gått från paroll till konkret strategi för hur en sådan ska kunna förverkligas.

”Striden om tiden” heter rapporten som under två års tid arbetats fram av partiet. Kortare arbetsdag är ingen utopi utan handlar om politisk vilja och skulle ha kunnat finansieras till lägre kostnad än den tidigare borgerliga regeringens jobbskatteavdrag.

Dagens arbetsmarknad går mot ett arbetsliv präglat av ökad intensitet, stress och högt tempo. De senaste decennierna har arbetsplatserna i stor utsträckning slimmats och effektiviserats. De som har jobb har ofta svårt att kombinera förvärvsarbete med föräldraskap, familj och fritid – tiden räcker inte till.

De kvinnodominerade branscherna, särskilt hälso- och sjukvård, präglas av deltidsarbeten och visstidsanställningar som innebär kort och varierande veckoarbetstid. Där bekostar de anställda sin ”arbetstidsförkortning” med deltidslön och låga framtida pensioner.

Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler där människor inte slits ut i förtid utan orkar jobba fram till pensionsåldern. Rekordmånga människor står utan arbete eller arbetar ofrivilligt för lite. En arbetstidsförkortning öppnar för fler att komma in på arbetsmarknaden.

Vänsterpartiets mål är en nationell arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag, det vill säga 30 timmars arbetsvecka som heltidsnorm.

En arbetstidsförkortning är ett naturligt steg in i framtiden. Vi har gjort det förr och kan göra det igen. Vi är rikare och mer produktiva än 1971 då beslutet om 40-timmarsvecka fattades.

Vi vill ha sex timmars arbetsdag av följande skäl:

- Arbetsmiljön

En arbetstidsförkortning innebär en bättre arbetsmiljö där personalomsättningen minskar, likaså sjukskrivningar och ofrivilliga deltider. Detta tillsammans skapar en attraktiv arbetsmiljö vilket är nödvändigt för att höja statusen för många yrkesgrupper, särskilt inom vårdyrkena.

Det kommer att leda till att fler väljer att utbilda sig till bland annat sjuksköterska och undersköterska och att lönerna ökar på sikt. Välmående medarbetare skapar större arbetsglädje men också förutsättningar för att göra sitt jobb på allra bästa sätt – vilket ökar patientsäkerheten.

- Jämställdheten

Kvinnor deltidsarbetar i högre utsträckning och bekostar på så sätt tiden med barnen och hemarbetet i utbyte mot sämre lön och arbetsvillkor. Priset är sämre föräldrapenning och lägre pension. Mer tid möjliggör förutsättningar för en jämnare fördelning av det obetalda hushållsarbetet.

De stressrelaterade sjukskrivningarna och den psykiska ohälsan ökar hos framförallt kvinnor. Den förkortade arbetsdagen, med bibehållen lön, skulle förändra kvinnors situation på arbetsmarknaden och öka möjligheten till ekonomisk självständighet.

- Demokratin

Många människor lönearbetar som ett ”nödvändigt ont” och deltar inte i politiskt arbete, föreningsliv eller kultur utifrån tidsbrist eller brist på ork. Alla tjänar på kortare arbetsdag utom de som berikar sig på att det finns ett håglöst proletariat som alltid står till förfogande som billig arbetskraft.

I Västerbottens läns landsting ska vi visa vägen genom att genomföra förkortad arbetstid på två enheter i länet. I flera kommuner runt om i landet, bland annat i Umeå, har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drivit igenom en arbetstidsförkortning på äldreboenden.

Sex timmars arbetsdag har hög prioritet för oss. En sådan har potential att bli den stora enande frihetsreformen med förbättringar för barnen, jämställdheten och demokratin och svarar mot ett arbetsliv som gynnar människan, inte kapitalet.

LiseLotte Olsson(V)

landstingsråd Västerbottens läns landsting

undefined