Redan i dag är internetuppkoppling en förutsättning för att kunna leva, utbilda sig, driva företag och kommunicera med omvärlden – inte minst utanför tätorterna.
Det kommer framöver att bli ännu viktigare i takt med att vi kommer att erbjudas möjligheter till allt från läkarvård via videolänk till att rösta i allmänna val och ta del av kulturevenemang på nätet.
I Svenska Stadsnätsföreningens senaste bredbandsenkät anger fem kommuner i Västerbotten att de redan erbjuder sina invånare välfärdstjänster via bredband. I landets kommuner är det vanligast med e-tjänster inom skola och omsorg. Det kan till exempel handla om pedagogiska verktyg och lärplattformar i skolan eller trygghetslarm och e-hemtjänst i omsorgen.
Dessutom planerar sju av tio svenska kommuner att antingen börja erbjuda e-tjänster eller att utöka dessa tjänster till fler verksamhetsområden. Det är glädjande att kommunerna i Västerbotten vill utnyttja de möjligheter som snabbt bredband ger. E-tjänster kan bidra till att höja såväl kvaliteten som tillgängligheten.
Men i takt med att allt fler samhällstjänster kräver uppkoppling blir det ännu viktigare att se till att hushåll och företag får tillgång till snabbt bredband. Enligt den senaste kartläggningen var det bara 68 procent av hushållen i Västerbotten som hade tillgång till bredband via fiber. Det kan jämföras med regeringens mål att nio av tio hushåll och företag senast 2020 ska ha tillgång till bredband med en hastighet om minst 100 Mbit per sekund.
Det lokala engagemanget är viktigt för att vi ska få ett bredband i världsklass, men det krävs också ett större statligt stöd. En undersökning från Post- och telestyrelsen (PTS) visade nyligen att det behövs ytterligare närmare en miljard kronor under det närmaste året för att möta landsbygdens efterfrågan på bredband.
Kommunerna är inte imponerade av regeringens insatser. Nio av tio kommunföreträdare i vår enkätundersökning uppger att de känner till regeringens bredbandsmål. Däremot anses inte regeringen göra tillräckligt för att bredbandsmålet ska uppnås. Samtliga elva kommunföreträdare i Västerbotten som har svarat på bredbandsenkäten vill att regeringen ska avsätta mer pengar till bredbandsutbyggnaden.
Det behövs en tydligare nationell vision för hur den digitala utvecklingen ska komma svenska hushåll och företag till del. Bland landets kommuner växer insikten och intresset – nu behövs en mer handfast samordning och konkreta satsningar från regeringen för att målen för bredband och digitalisering ska uppnås. Det handlar om Sveriges framtid.
Mikael Ekvd Svenska Stadsnätsföreningen