En förändring sker i världens mest kapitalistiska land, USA. Just nu pågår en process där demokrater och republikaner genomför primärval för att vaska fram kandidater till presidentvalet i höst.
Det amerikanska valet av president är inte bara ett val för USA utan ett val som kommer att påverka hela världen. Landet står inför ett antal politiska utmaningar både när det gäller inrikes- och utrikespolitiken.
När det gäller demokrati och ekonomisk jämlikhet har det amerikanska samhället blivit alltmer ojämlikt med stora inkomstskillnader mellan vanliga löntagare och de högavlönade. Skillnaderna har ökat markant sedan finanskrisen 2008 och all tillväxt går till miljonärer.
Även demokratin har blivit mer odemokratisk sedan Högsta domstolen tillät superpacs att spendera oändligt med pengar i valrörelsen för de olika kandidaterna. En del republikanska delstater har också gjort det svårt för utsatta grupper att rösta genom olika lagar som kräver pass eller fotolegitimation för att kunna delta fullt ut i valet.
När det kommer till jämställdhet så har USA en hel del utmaningar att lösa. Det behövs föräldraledighet och fri förskola för att kvinnor ska kunna delta fullt ut i samhället. USA är också i stort behov av att reformera sitt rättssystem. Av alla OECD-länder har USA den högsta andelen av sin befolkning som sitter i fängelse. Särskilt utsatta grupper är USA:s minoriteter som är överrepresenterade bland de inlåsta.
Sist men inte minst har vi Mellanöstern och USA:s agerande för att kunna leka världspolis. Det har lett till att det amerikanska folket har betalat ett högt pris när det kommer till konflikter i denna region – både vad gäller människoliv och material.
Nu är de utmaningar USA står inför presenterade och då är bara frågan om det finns en presidentkandidat som har konkreta återgärder för att lösa dessa.
Demokraten Bernie Sanders kallar sig demokratisk socialist och har en kampanjplattform som vill se till att skapa ett bättre och mera jämlikt USA. Han föreslår bland annat skattehöjningar för de rikaste för att kunna bygga upp landets infrastruktur.
Sanders vill höja skatterna för storföretagen och bankerna och införa fri sjukvård och avgiftsfria universitet. Han föreslår också radikala förändringar när det gäller kampanjer, att man måste begränsa storföretagens makt över den representativa demokratin – där det i dag finns möjlighet att ”köpa” politiker.
Bernie Sanders vill reformera rättsväsendet och investera i jobb och utbildning. Hans utrikespolitik går ut på att finna diplomatiska lösningar på krig och konflikter och minska USA:s inblandning.
Bernie Sander politik går i stora drag ut på att skapa ett amerikanskt välfärdssamhälle där alla amerikaner har samma chans och möjligheter till att uppnå sina drömmar.
Filip Palukka(V)
kommunfullmäktigeledamot i Skellefteå kommun
Det amerikanska valet av president är inte bara ett val för USA utan ett val som kommer att påverka hela världen.