Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Av dem överlever endast 600.
Om samhällets resurser utnyttjades mer effektivt skulle mer än dubbelt så många kunna räddas.
Vid hjärtstopp inträffar döden inom några minuter om inte hjärt-lungräddning startas. För varje minut utan påbörjad hjärt-lungräddning minskar chansen till överlevnad med tio procent.
För de allra flesta behövs även en defibrillering, det vill säga en elstöt med hjärtstartare, för att hjärtat ska börja slå igen.
Ju tidigare man defibrillerar desto större är chansen att personen överlever.
I dag är räddningstjänsten oftast först på plats i samband med hjärtstopp orsakade av olyckor. I dessa fall beror i allmänhet hjärtstoppet på våldet som kroppen utsatts för, eller på syrebrist vid exempelvis drunkning. Då finns ingen elektrisk aktivitet i hjärtat, som därför behöver startas om med en hjärtstartare.
Att enbart utrusta alla räddningsstyrkor med hjärtstartare skulle därför knappast göra något skillnad gällande överlevnaden.
Skellefteå kommun har stora avstånd och ambulansen, som utgår från lasarettet, har långa utryckningstider till de flesta av de mindre orterna. Även i centrala Skellefteå kan man få vänta på livsnödvändig hjälp när alla ambulanser är upptagna.
Skellefteå kommun har stora avstånd och ambulansen, som utgår från lasarettet, har långa utryckningstider till de flesta av de mindre orterna.
Projektet ”Saving more lives in Sweden” (SAMS), och erfarenheter från andra delar av landet, visar att man kraftigt kan öka överlevnaden vid bevittnade hjärtstopp när man arbetar i en modell där både räddningstjänst och ambulans larmas ut vid misstänkta hjärtstopp.
Dessa insatser är också väldigt kostnadseffektiva och fler och fler kommuner har infört detta arbetssätt.
De olika räddningsstyrkorna i Skellefteå kommun har stora möjligheter att snabbare än ambulansen kunna vara på plats med hjärtstartare och påbörja hjärt-lungräddning, både på de mindre orterna och i centrala Skellefteå.
Möjligheten att överleva ett hjärtstopp ska inte avgöras av var man valt att bo eller arbeta och med detta arbetssätt skulle tillgången till livräddande insatser bli mer rättvis, effektiv och jämlik än den är i dag.
De flesta räddningsstyrkorna är i nuläget utrustade med hjärtstartare, och hjärt-lungräddning ingår i deras utbildning. I Jörn har man redan ett arbetssätt som kallas IVPA (I väntan på ambulans) där räddningstjänsten bland annat larmas ut på hjärtstopp. Där har de räddat liv.
I oktober 2016 lämnade Vänsterpartiet in en motion, där vi föreslår att räddningsstyrkorna i Skellefteå kommun ska utrustas med hjärtstartare och larmas ut på misstänkta bevittnade hjärtstopp.
Detta för att våra kommuninvånare ska få en rättvis och mer jämlik möjlighet till överlevnad, och för att utnyttja samhällets resurser mer effektivt.
Motionen väntar fortfarande på att besvaras, men vi i Vänsterpartiet hoppas att detta är framtiden för ett rättvisare och mer jämlikt Skellefteå.
Lova Torstensson (V), ersättare i kommunfullmäktige i Skellefteå