Så kan fler jobb skapas i Västerbotten

Debatt. För att skapa en bättre jämvikt på arbetsmarknaden, där arbetstagare söker sig till de branscher där det finns jobb, måste vi som arbetsgivarorganisation tillsammans med företagen bli bättre på att marknadsföra de karriärmöjligheter som finns inom branschen.

Not Found2016-06-06 21:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetslösheten sjunker i landet, men fortfarande saknar många jobb, inte minst unga och utrikes födda.

Samtidigt har många branscher svårt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens.

Fastighetsbranschen är en bransch med stort kompetensbehov. För att hantera en ökande byggtakt, en stundande generationsväxling och en snabb teknikutveckling behöver fastighetsbranschen rekrytera 11 000 medarbetare de närmaste tio åren.

Därtill är det få som söker sig till utbildningar med fastighetsinriktning och branschen är fortfarande okänd bland unga. De som utbildas i dag motsvarar endast en fjärdedel av behovet.

För att skapa en bättre jämvikt på arbetsmarknaden, där arbetstagare söker sig till de branscher där det finns jobb, måste vi som arbetsgivarorganisation tillsammans med företagen bli bättre på att marknadsföra de karriärmöjligheter som finns inom branschen.

Detta gäller för såväl fastighetsbranschen som andra branscher med liknande utmaningar.

För att göra fastighetsbranschen mer attraktiv för unga arbetar Fastigo exempelvis med yrkesintroduktionsavtal och studentmedarbetaravtal. Men det räcker inte. Nu måste politiker på kommunal nivå och på riksnivå säkerställa att det finns enklare och tydligare vägar till arbete inom bristyrkena på arbetsmarknaden.

En undersökning bland kommunpolitiker som Fastigo genomfört visar exempelvis att sju av tio kommunpolitiker anser att lärlingsplatser är en av de viktigaste arbetsmarknadsåtgärderna för att fler ska få arbete i den egna regionen.

Trots detta är det få ungdomar i Västerbotten som får möjlighet att arbeta som lärlingar, enligt siffror från Skolverket. Under höstterminen 2015 var det bara 343 västerbottningar som gick i ett gymnasialt lärlingsprogram, en siffra vi gärna ser ökar redan till hösten.

Då behöver vi handlingskraftiga politiker som vågar satsa på nya lösningar för arbetsmarknaden.

Vår undersökning visar också att många kommunpolitiker efterfrågar ett bättre samarbete mellan arbetsförmedling, kommuner och näringsliv och en bättre matchning mellan utbildning och arbetsgivarnas behov av kompetens. Här instämmer vi fullt ut och hoppas att politikerna nu tar det första steget.

Med nya lösningar som lärlingsplatser och yrkesintroduktionsavtal kan fler jobb skapas, såväl i fastighetsbranschen som i andra branscher med ett stort kompetensbehov. Nu är det hög tid att vi tillsammans tar tillvara på kompetensen som finns i vårt land. På så sätt kan Sverige och Västerbotten växa.

Mona Finnström vd för Fastigo (Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation) 18541276

Läs mer om