Vad är friluftsliv?
Säkert olika för var och en av oss men ”utomhus” ingår sannolikt i det vi tänker på.
En annan mer byråkratisk definition på ordet är ”vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser, utan krav på tävling”.
Och just detta med utan krav men med fokus på välbefinnande är betydelsefullt i en tid då många upplever daglig stress och krav på att leverera resultat. Att vara utomhus är en fantastisk källa till välbefinnande.
I Västerbotten har vi det extra bra. Här erbjuds naturupplevelser av de mest fantastiska slag. Och effekterna av att vistas utomhus är många: vad sägs om ökat välbefinnande, bättre hälsa, minskad stress och inte minst ökad gemenskap med andra som gjort samma val och delar samma upplevelser.
Detta har också regeringen tagit fasta på. Landets länsstyrelser har därför av både förra och nuvarande regering fått i uppdrag att arbeta med att göra friluftslivet mer tillgängligt för oss alla.
Vi har därför tillsammans med bland annat kommuner, myndigheter och föreningar startat ett arbete här i Västerbotten som syftar till att göra friluftslivet mer synligt och tillgängligt för fler. Länsstyrelsen samordnar och leder det regionala arbetet med att förverkliga regeringens friluftspolitik. Allemansrätten ligger förstås som grund.
Länsstyrelsen har på många sätt sedan länge arbetat med ett aktivt och tillgängligt friluftsliv, men då med andra ingångsvärden som grund.
Jag tänker då på det ständigt pågående arbetet med riksintressen, områdesskydd, skötsel och information om naturreservat och nationalparker, fiske på statliga vatten, statliga leder i fjällen med mera.
Ett av regeringens tio mål för friluftslivet är ”Tillgänglig natur för alla”. Just detta mål löper som en röd tråd genom arbetet. Vi ska se den skyddade naturen som en resurs för hälsa och rekreation, men också för hållbar tillväxt och utveckling på landsbygden. Alla människor ska ha möjlighet att få ta del av naturupplevelser.
Där är förstås besök i något av länets nästan 300 naturreservat en fin möjlighet. Här kommer ett särskilt tips. Det är till er som har en smartphone och funderar på att ta er ut till något av våra reservat: ladda ner Länsstyrelsens särskilda app för naturreservat.
Den är framtagen både till Iphone och Android och beskriver på ett enkelt och tillgängligt sätt hur man tar sig till de olika platserna och vad man kan göra och uppleva där. Appen heter Västerbottens naturkarta. Den finns gratis i App store eller på Google play.
Vill man hellre se den på webben, så går det också bra på www.naturkartan.se/vasterbotten.
Vi är nu i mitten av maj, våren blommar ut mer och mer för varje dag. Vad kan då passa bättre än att uppleva Västerbottens natur under årets vackraste och mest spännande årstid?
Magdalena Andersson
landshövding i Västerbotten
Alla människor ska ha möjlighet att få ta del av naturupplevelser.