Nu på tisdag (27 september) fattar landstingsfullmäktige i Västerbottens läns landsting ett viktigt beslut om en ny funktionshinderspolitisk strategi som ska gälla för hela landstinget fram till 2020.
För oss socialdemokrater har det varit angeläget att vi i samverkan med länets funktionshindersrörelse formulerat en strategi med tydliga mål och uppdrag för att landstinget som huvudman ska kunna bidra till att forma ett samhälle där vi ger alla människor jämlika förutsättningar att kunna leva ett självständigt liv och som ger förutsättningar för att kunna vara delaktiga i det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella samhällslivet.
Fortfarande är det alltför vanligt att de funktionshinderspolitiska frågorna, i olika sammanhang, snävas in till att enbart handla om vårdfrågor. Ett synsätt som vi socialdemokrater menar riskerar att förminska människor med olika funktionsnedsättningar till att enbart ses som passiva vård- och omsorgstagare.
För oss är detta ett synsätt som sedan länge är förlegat. Det är därför av stor vikt att det funktionshinderspolitiska arbetet i landstinget har sin utgångspunkt i ett helhetsperspektiv där det finns en insikt och en kunskap att detta är frågor som berör alla samhällsfrågor och att det i grunden handlar om varje enskild persons demokratiska fri- och rättigheter. Det inger trygghet i det dagliga livet.
Den nya strategin bygger på fyra inriktningsmål och riktar sig till samtliga styrelser, nämnder och verksamheter. Basen i förslaget är att landstinget, ur ett funktionshinderspolitiskt perspektiv, ska stärka arbetet för en bättre och jämlik hälsa, en god och jämlik vård, utveckla samverkan/samordning inom landstinget med andra huvudmän, samhällsaktörer, nätverk samt med patient- och brukarorganisationer i vårt län.
Fokus inom det fjärde området ligger på att stärka vår roll som en attraktiv arbetsgivare för medarbetare med olika funktionsnedsättningar.
Med stöd av den nya strategin vill vi socialdemokrater inom landstinget visa att vi är beredda att lyfta och stärka att det funktionshinderspolitiska arbetet i hela länet.
Västerbottens läns landsting har under lång tid varit en förebild i länet, regionen och nationellt när det gäller vårt arbete med de funktionspolitiska frågorna. Genom den nya strategin tar vi tillsammans med länets kommuner och samhällsorganisation nästa steg i utvecklingsarbetet kring dessa frågor.
För att vi ska nå fortsatt framgång är vår uppfattning att det är viktigt att vi kan fortsätta utveckla en kontinuerligt och nära samverkan med länets funktionshindersrörelse och de många engagerade människor som äger förtrogenhetskunskapen hur det är att leva med olika funktionsnedsättningar i samhället.
Genom samverkan och samarbete med andra kan vi på ett framgångsrikt sätt förverkliga landstingets mål inom funktionshinderspolitiken – att alla ska leva ett självständigt liv.
Peter Olofsson(S)
landstingsstyrelsen ordförande
Kenneth Andersson(S)
ordförande i Nämnden för funktionshinder och habilitering